2021-02-15 1628 views
通常介紹遊客食蛋撻都一定係泰昌品牌我細個嗰陣媽咪都成日買俾我食 一買半打 我就會自己一次過食3-4個🙈所以我一諗起蛋撻就直接聯繫到泰昌好耐冇食啦 所以今日買咗個 睇吓同細個食嘅味道有冇分別唔知點解好似比印象中細個咗啲?可能係幻覺又或者隨時間縮咗水但係依然好吸引😍第一啖食落去真係好正 流口水了 因為太耐冇食過曲奇皮脆口又有少少牛油味蛋好似布甸咁 唔會水汪汪味道上遍甜 甜味蓋過咗蛋味只不過係...好似冇印象中咁好食嚕明明之前食 個皮會食到一粒粒好似鹽質地嘅野 咬落更香脆 真係好似食曲奇餅咁鬆化蛋部份面層會有層膜 好似啲雙皮奶咁 而且蛋味重啲但係今次食完全食唔返個feel 冇個種食完一個仲好想食多幾個嘅感覺😕加上唔知點解佢個撻皮同蛋比較易散開 好在我食得小心 冇跌曬另外可能因為唔係新鮮出爐 已經唔熱辣辣 個皮又焗得唔夠耐唔夠膿 所以冇咁好食可能係自己口味變咗又或者佢真係水準變咗😟已經食唔返6年前嘅泰昌蛋撻味 雖然蛋撻都仲好食 不過當有期望 就會有失望希望我會有日找尋返我鍾意嘅蛋撻味啦!
通常介紹遊客食蛋撻都一定係泰昌品牌

好似冇印象中咁好食嚕
蛋部份面層會有層膜 好似啲雙皮奶咁 而且蛋味重啲
加上唔知點解佢個撻皮同蛋比較易散開 好在我食得小心 冇跌曬
可能係自己口味變咗又或者佢真係水準變咗😟
希望我會有日找尋返我鍾意嘅蛋撻味啦!
TakeAway