2018-04-11 1356 views
小妹初試手筆,小妹係芳姐而男朋友就稱之為孝哥。都係因為佢咁中意食日本菜,我先會咁成日食,所以大大話話係香港我們都試左好多間,而偏偏係市區入面,呢間係我們都認為最可以keep到想繼續幫襯佢的水準。(壽司風格偏向簡單,自然。唔太會落柚子或sauce)我們一入去就安排了旁邊的4人檯,孝哥好開心,因為我們覺得bar檯好迫。 咁好啦 叫壽司自選餐(必食)可自選8件+1條壽司卷。壽司卷有青瓜,黃蘿蔔,拖羅選擇。而8件壽司入面,大概有15款不同的壽司可選擇,通常有3-4款特別壽司推介。我呢日4個特別推介都要哂 + 大部分「紅魚」因為我中意濃郁魚味。孝哥唔中意紅魚,最中意蝦類所以大部分都係白色的。(除了特別推介,因為未食過所以唔知係紅色肉)好明顯見到係芳姐又想要拖羅,又想要人地個d青瓜所以交換了一粒。另外中間個塊紫蘚葉勁正!唔好走寶!我們仲額外加了一隻牡丹蝦,蝦身做刺身,蝦頭攞去炸... 本來孝哥先食刺身又覺中伏,但幸好蝦頭炸完一流!好有蝦味之餘,一d都唔流,好脆,成個頭食哂!另外仲有牛傍一同上碟,係貴了點,盛惠$90一客。(蝦頭掛住食,忘記了拍照 )講下麵屎湯啦,其實我不嬲都唔中意飲既,所以通常都係

自選壽司set

另外中間個塊紫蘚葉勁正!唔好走寶!
壽司自選

(蝦頭掛住食,忘記了拍照

牡丹蝦  甜蝦

講下麵屎湯啦,其實我不嬲都唔中意飲既,所以通常都係飲1-2嗒就會捐比對面個位。難得佢中意呀馬。個湯同你可預期的沒有分別,豆腐粒都只有3粒。另叫紅麵屎湯或會正好多。
麵屎湯

你見到旁邊仲會有個小餐牌,我留意到「銀杏鹽燒」應該正。係香格理拉都有食過,下次會一會呢間手藝。我同孝哥黎咁多次都係比自選set吸引左,由於份理還可以,每次都沒有空間再增叫食物。

呢隻陶瓷杯好靚
佢地係特別找人係日本做的,而且做法係一層一層好似做牛角包咁疊才做出這紋路。十分like!

最後,終於到甜品時候,女人都係等呢一刻嫁啦,身2個胃出來了。

咁我平時都係叫綠茶雪糕既,點知有紅豆糕就試試啦。真的很不錯,唔太甜,食完感覺唔錯☺️ 有紅豆粒粒係入面,硬jelly身。
紅豆糕  秞子雪糕
2018-04-07
$250 (Lunch)
自選壽司set
壽司自選