2021-05-28 1851 views
朋友話尖沙咀新開了間餐廳,無論環境和食物質素都唔錯;值得推介。基於好奇心,我和同事提議放工後立刻去嘗試。餐廳設計時尚,帶有歐陸風釆。以水晶吊燈點綴,甚有氣派。服務員招呼我們坐下,隨即送上 wellcome food (蟹肉批)。個一口批雖然細小但外層撻皮非常鬆脆,咬落滿口鮮甜蟹肉和青瓜絲;非常清新味美。餐包卽焗自家製麵包配上岩鹽牛油,食過返尋味。日式醬油漬溏心蛋黃多士驟眼看以為係多士夾車厘茄,毫無特別。豈料咬落才知是半熟溏心蛋黃,口感畧帶煙韌。多士亦很鬆脆, 塗上軟滑黑松露意大利芝士和魚子醬配搭特別,很有心思。是日餐湯酸酸甜甜的蕃茄忌廉湯非常開胃,應採用很多新鮮蕃茄打蓉後再加入忌廉;飲完都有些飽肚感。蝦子香蒜辣椒意粉意粉爽口有口感,用上香蒜和蝦子己覺惹味非常;再加了辣椒更能提升味蕾,令整個毫無配菜買相又平凡嘅意粉來個驚喜。油浸蕃茄意大利飯傳統的意大利飯質感煙韌,以秘製 sauce來煮, 既creamy又有嚼口。再加埋D油浸蕃茄仔酸酸地很開胃。法國釀無骨春雞配羊肚菌汁和薯蓉雞肉嫩滑唔鞋口,淋上羊肚菌汁味道特別,連同煎香三色椒一齊吃可減輕肥膩。Tiramisu 甜品中 Tiramisu 是
餐包
卽焗自家製麵包配上岩鹽牛油,食過返尋味。
日式醬油漬溏心蛋黃多士
是日餐湯
蝦子香蒜辣椒意粉
油浸蕃茄意大利飯
法國釀無骨春雞配羊肚菌汁和薯蓉
Tiramisu
甜品中 Tiramisu 是我至愛。濃郁嘅朱古力味,軟綿綿又香又滑;最重要是不會太甜。
咖啡
wellcome food (蟹肉批)
餐包
日式醬油漬溏心蛋黃多士