2024-03-03 1000 views
突然心血來潮好想試下米芝蓮星級餐廳,趁拍拖周年紀念,一嚟就試一間3星級嘅!結局擺前面:一試愛上😍!最深刻嘅感想係食材同配菜/調味都各有個性,但擺埋一齊冇互相搶戲之餘,仲有相得益彰嘅效果。 L’Atelier呢邊係比較休閒輕鬆嘅吧枱setting,佈置用紅黑色做主調,比較摩登啲。坐呢邊可以揀細portion嘅菜式,揀咗幾款自己睇中嘅,再由侍應推介幾款。 📝前菜 - Le Carviar Imperial de Sologne 經典魚子醬配龍蝦果凍及椰菜花忌廉矜貴之選,見識少,冇乜食過魚子醬,唔係好識品評,但覺得佢係鹹香得嚟唔會腥。個龍蝦湯啫喱個樣好清,但食落龍蝦湯味好突出,成個配搭好似食咗啖海洋入口咁 📝前菜 - La Langoustine 脆炸鮮龍蝦配羅勒汁用filo pastry包住炸小龍蝦,另外再配basil汁。炸粉好薄而脆,小龍蝦肉好結實彈牙 📝海鮮 - La Saint-Jacques 香煎原隻帶子伴魚子醬及金柑汁帶子好大隻厚肉,煎得好嫩,醬汁輕微甜甜酸酸,幾清新嘅口味 🌟🌟🌟📝海鮮-Le Black Cod味噌烤鱈魚柳配黑蒜醬及野生蘑菇呢道菜係全晚最驚豔好味!鱈魚肉

Le  Caviar  Imperial  de  Sologne

La  Langoustine

帶子好大隻厚肉,煎得好嫩,醬汁輕微甜甜酸酸,幾清新嘅口味
La  Saint-Jacques

呢道菜係全晚最驚豔好味!鱈魚肉好細嫩滑溜,魚油好澎湃香濃,但完全唔會覺得膩,用味噌嚟煮令到佢有啲日式風味,但唔會蓋過魚香,純粹加少少鹹鮮,好味到嫌唔夠喉
Le  Black  Cod

🌟🌟🌟📝主菜-La Caille 焦糖燒鵪鶉釀鴨肝伴栗子及香草
呢道菜都係今晚最喜歡之一,鵪鶉皮嘅部分皮脆肉嫩,胸配鴨肝嘅部分就肉香味同口感都有兩種層次,相輔相乘
La  Callie

📝主菜-L’agneau 鐵板燒法國嫩羊架配新鮮百里香及蔬菜蓉及茄子脆片
bb羊主要係食嫩滑嘅肉,羊肉味比較淡,一啲都唔羶
L’agneau

主菜配咗招牌嘅薯蓉,牛油味超濃口感好綿滑

📝甜品-Le Soufflé Chaud 朱古力香蕉梳乎厘配蘭姆酒熱帶水果雪葩
梳乎厘部分真係出色,估唔到口感咁輕盈但朱古力味仍然好濃郁,入面仲有脆粒。唯獨是個冧酒雪葩比較差,好藥水
Le  Soufflé  Chaud

📝甜品-Le Melon 日本蜜瓜配香脆乳酪,白乳酪雪葩及熱情果甘筍醬
清新嘅結束,甘筍比較有驚喜,冇草青味又好甜
Le  Melon

覺得自己有啲詞窮,唔係好具體咁寫得出食物嘅味道。今次嘅餐飲體驗有大開眼界嘅感覺🤩雖然貴,但絕對換到相應嘅美食同滿足感,好圓滿嘅慶祝!🥳

*****
多quota評價:🤤爆quota都食
(🤮<☹️<😐<😋<🤤)
P.S.第30篇食評,襯米芝蓮3星餐廳!
La  Langoustine
La  Saint-Jacques