2018-05-30 560 views
朋友帶路先知蘭桂芳附近有間日本菜,主食鐵板燒同日本料理,環境優雅舒服,2人好寬敞的卡位,同朋友傾計食飯一流。前菜送上鱈魚片,小薄片好鬆脆,有淡淡鱈魚香,伴少少沙律醬,好香口的前菜。這個天時,有什麼好得過叫一枝啤酒解暑?! 呢度有生啤同枝裝,選了枝裝的Sapporo premium beer,比較清淡,啱我,最impress既係隻金屬杯真係好夠凍,未飲都消暑了。枝豆,唔會太多鹽,微溫,軟硬亦剛好。鐵火卷,即吞拿魚卷,雖然係卷物,都食得出吞拿魚的鮮甜,而且沒有筋,肉質柔軟都係夏天精選,天婦羅配冷蕎麥麵。蕎麥麵的質地都幾彈牙,天婦羅好齊全,蝦、蕃薯、茄子、南瓜、青椒,上檯剛炸好,炸粉鬆脆微熱,蝦身爽口實肉,証明一定係新鮮既。日本近江牛係日本最本最有歷史既和牛,見到就好想食啦有燒、壽喜鍋等幾款食法,選了壽喜鍋,甜的湯底配以蔬菜菇菌類。和牛100g都有6,7片,肉質果然無令我失望,好鬆化,有牛香,配埋蛋漿食,nice~整體都見到餐廳既質素,但最喜愛既,竟然係鰻魚飯,一打開已經好吸引,盛滿了12片厚身鰻魚,看是剛燒好的,特意唔上汁,仍可保留魚皮魚肉的微脆。咁厚身肥美的鰻魚,看也看得出是新鮮烤的,絕

鱈魚片

Sapporo premium beer

枝豆,唔會太多鹽,微溫,軟硬亦剛好。
枝豆

鐵火卷

天婦羅蕎麥麵

日本近江牛係日本最本最有歷史既和牛,見到就好想食啦
日本近江和牛壽喜燒

整體都見到餐廳既質素,但最喜愛既,竟然係鰻魚飯,一打開已經好吸引,盛滿了12片厚身鰻魚,看是剛燒好的,特意唔上汁,仍可保留魚皮魚肉的微脆。咁厚身肥美的鰻魚,看也看得出是新鮮烤的,絕對不是現成的來貨已煮版本。食落肉身真係肥美爽脆,呢個食鰻魚飯既感覺,香港真係好少有。飯上有鰻魚汁,味道亦剛好,唔會太咸。鰻魚飯一向是我至愛,呢個可算是我的top 1 picks!

鰻魚飯

好滿意的一餐,好滿足,整體都好食,亦看到日本料理的用心,食到我最愛的鰻魚飯同近江和牛。服務亦周到,適時但又有空間的服務,值得一讚。
鱈魚片
Sapporo premium beer