2019-02-11 219 views
朋友介紹話觀塘開咗間好出色嘅私房菜,今日就等佢帶我嚟試試新野啦!私房菜位於觀塘工業區嘅樓上鋪,如果冇朋友介紹嚟真係唔知道會有間咁好嘅中菜我哋一早預訂左個二人餐,呢間餐廳最好嘅就係無論幾多個人嚟到一定搵到適合你嘅套餐,因為佢每一味餸個份量都係根據人數而定嘅前菜先來左一份手撕雞,典型嘅川菜手撕雞,味道有少少麻辣香,唔食得辣嘅朋友都話OK滷水鵝,呢度嘅滷水鵝係偏肥嘅,我唔知有冇人覺得好油膩啦,我自己就覺得唔肥啲肉就唔會嫩,最多咬走啲皮嘅啫野菌大蛽豆腐湯見唔見到佢個湯有幾清,裏面嘅大顯直情係大大隻,個湯煲得好鮮甜蛋白蒸龍躉球水蛋蒸得好滑,係家嘅味道,龍躉球又啖啖肉,怕魚腥嘅我都話好味避風塘炒大肉蟹兩個人竟然係成隻大肉蟹上碟,每一個部位都有肉,蒜頭仲要揸到脆卜卜,淨係啲炸蒜都夠餸兩碗飯,最愛嘅一味餸呀嚟到呢度一定要嗌鳳尾蝦同埋蒸蟶子,喺呢度真係要讚一讚個聖子,鮮甜得來大大隻啖啖肉,食得出係真係新鮮野,蟶子蒸得啱啱好一下咬得開蒜片牛柳粒唔知大家食蒜片牛柳粒最鍾意係邊個部份呢?我最鍾意就係上面嗰塊蒜頭片,好好味呀食到最後一味餸真係好飽啦,其實我係完全想將個炒麵打包㗎,因為冇諗過佢主菜已經咁好,連最尾

野菌大蛽豆腐湯

蛋白蒸龍躉球

避風塘炒大肉蟹

蒜片牛柳粒

食到最後一味餸真係好飽啦,其實我係完全想將個炒麵打包㗎,因為冇諗過佢主菜已經咁好,連最尾一碟填飽肚嘅餸都可以咁出色,好耐未試過咁好味嘅炒麵,新鮮熱辣炒起,你用筷子夾起炒麵嘅時候你係會發現一條條好均勻嘅,而唔係全部黐埋一住

呢一餐真係十級滿意,打咁耐OpenRice未試過可以一篇文打咁多字去讚一間餐廳,餐廳真係好有心,希望第日有機會可以帶埋屋企人嚟開一圍食