巴先生
Level 2
2016-04-01
278 วิว
ติดตาม
今日在荃灣放工,順便約朋友去食晚飯。本人一向都喜好四川麻辣,朋友介紹下決定去試一試荃灣嘅辣味😁~

今次光顧嘅小店交通好方便,鄰近荃新天地,離地鐵和西鐵站都只係8至10分鐘腳程,對唔太熟荃灣嘅我一樣無難度。

小店佈置簡潔,半開放式廚房在正門側,踏進店舖已聞到好香嘅四川香料味,令我流晒口水。

坐底後,店員立即送上開胃前菜泡椒雲耳。一般食到嘅涼伴雲耳都係用蒜蓉,麻油,醬油或是加上陳醋涼伴。肥姐則用咗醃制過嘅小泡椒來涼伴,爽脆雲耳吸收了泡椒嘅辛辣,感覺好特別和開胃,為是次辣味晚餐帶來刺激嘅前奏。
涼伴泡椒雲耳
涼伴泡椒雲耳

四川菜唔可以少嘅重慶辣子炒雞,水煮桂花魚都點了,還㸃咗上湯時蔬和擔擔拉麵。肥姐精心炮制嘅辣子雞絶對唔講得少,分量十足,雞炸得恰到好處,唔會過乾;乾辣椒,姜,花椒和老干媽醬爆得好香脆好夠火喉,配以適量嘅蔥,蒜和芝麻,味道偏辣多於麻。本人覺得如麻味太多就唔可以品嚐到辣味。雖然㸃咗小辣,就已經食到出汗,滿足了我好辣嘅味蕾,十分美味!除咗味覺享受,食辣子雞嘅另一樂趣就係到尾聱時好似玩尋寶遊戲😆
重慶辣子炒雞
重慶辣子炒雞

水煮魚也很有水準,用上三種不同嘅辣椒:乾椒,紅辣椒和小泡椒,加上花椒,蒜頭,姜和其他香枓烹調出小店特有風味。原條桂花魚起肉煮得好滑,配料還有大豆芽同海帶,加埋湯汁送白飯一流。
水煮桂花魚
水煮桂花魚

用膳途中,肥姐都會抽時間同客人聊聊天,聽下他人意見。感覺很窩心很親切,值得一去再去嘅小店。餐牌上還有好多特色菜和麻辣火鍋,下次要約多D朋友一齊試試。
รีวิวด้านบนคือ ความคิดเห็นของผู้ใช้ ซึ่งไม่ใช่ความคิดเห็นของ OpenRice
ไลค์
แชร์