2017-06-21 847 views
平日放假,我比較喜歡吃下午茶代替午餐,今日唔算好肚餓,打算吃個輕便的下午茶餐。大班Friend的茶餐選擇都算多,差不多有三十款,想吃得飽肚點,可以揀炒粉麵飯,鍾意食小食的,可以揀雞脾/雞翼/吉列魚柳/吉列豬扒配沙律或薯條,仲有三文治/多款牛角包/熱狗,想食濕濕地嘅,有湯粉麵添。我平時都係食花生醬西多士,難得在大班Friend見到有芝士火腿西多士,當然要試下啦。這裡上菜速度真係好快, 一份芝士火腿西多士不用十分鐘便送上,炸得黃金色的西多士,上面加上一大片牛油,賣相十分不錯。 趁熱將牛油快手塗滿整份西多士,牛油香味即時聞得到,把厚身嘅西多士切開成9個小方塊,看到内裡溶化了的芝士像流心似的,緩緩地渗出來。再淋上適量的糖漿,小小甜小小咸,極之美味。吃完這份邪惡嘅西多士,飲番杯熱檸水,可去掉油膩感之餘,又可減低罪惡感。
$26 (Tea)