2021-04-10 1256 views
呢間星海薈酒樓位於沙田安平街1號,這間酒樓環境都算唔錯,坐落地方感覺都好寬鬆舒適😙,其實呢間酒樓座係某間酒店樓下,所以感覺好似好有質素感🤔.脆網太子腸粉這碟腸粉賣相都唔錯🤔,睇落都好吸引😮,去嘅外皮軟綿綿,食到入口好軟滑又夠薄身,尤其是去嘅饀料真係好突別🤔,係用米漿攞去搾成脆網放入腸粉裹面,再加入D帶子一齊,食到入口十分之有口感🤔,外軟內脆又食到鮮甜嘅帶子😋,真係有創意又有水準👍!.香蒜水晶粉蒸鮮魷賣相都唔錯🤔,好香蒜蓉嘅味道😙,去嘅鮮魷軟硬適中,又唔會過韌,咬落都好有口感🤔,味道都唔錯😋,去嘅水晶粉都好通透,食到入口感覺都好軟滑!.冬筍鮮蝦餃蝦餃外皮通透又夠薄身,食入口感覺都好軟滑🤔,整隻蝦餃份量十足,包滿全隻都係鮮蝦😮,咬入口十分之爽口,味道十足😋!.南翔小籠包望落唔錯嘅賣相😍,當我第一啖咬落小籠包即時爆汁,去嘅汁液味道都好正😋,D饀料又夠腍身,外皮咬落去都好烟韌又有口感🤔!.香煎豆沙軟餅望落好精緻嘅賣相,通透軟綿綿嘅外皮,咬落豆沙餅到都好烟韌,口感都唔錯🤔,加埋去D豆沙餡料食令到豆沙軟餅更加好食😋😙!.麥胚芽馬拉糕賣相睇落都唔錯🤔,望落好似好好食🤔😋,細細籠馬拉糕好香特別嘅味道😙

脆網太子腸粉

香蒜水晶粉蒸鮮魷

冬筍鮮蝦餃

南翔小籠包

香煎豆沙軟餅

麥胚芽馬拉糕
賣相睇落都唔錯🤔,望落好似好好食🤔😋,細細籠馬拉糕好香特別嘅味道😙,都可以回味過去年代食過嘅味道😋,真係唔錯🤔,咬落馬拉糕感覺十分之鬆軟,食入口聞到好香麥胚芽嘅味道,味道又唔會好甜恰恰好,只係好普通嘅馬拉糕,都做到咁有水準👍!
**去嘅價錢比普通嘅酒樓貴小小,但係去嘅食物都好有質素,放假去唔到旅行,去吓新界地方玩吓,食吓嘢,打吓咭真喺唔錯**
2021-04-08
Waiting Time
12 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)