2022-06-29 1439 views
開起DGS隔離 好耐之前呢個舖位已經係麵包舖 不過主要賣傳統舊式麵包依家轉手變咗賣啲新式手工創意麵包 入到去見到好多新奇嘅口味配搭😍例如D24榴連包、香芋麻薯波波、香芋椰絲包等▶️ 抹茶無花果 ($27)一見抹茶就雙眼發光🤩今次呢個配無花果 又一新配搭 平時我超少食無花果 所以唔太知咩嚟 不過試吓囉一開袋已經聞到陣無花果甜味 啲無花果又幾足喎同埋好巨型成個包有217g咁重抹茶味比較輕 好在唔太甜🍵都有好微甘味無花果比相像中好食❤️無提子乾同紅莓乾咁甜 之後有陣好似話梅咁嘅味咬落有啲粒粒野咬吓 口感好得意麵包質感仲好有嚼口🍞湯種麵包係唔同啲嘅!▶️ 玫瑰草莓乳酪 ($29)呢個包勁囉 成320g咁重 唔怪得知拎住佢返屋企都feel到佢嘅重量 絕對唔係空氣包🍞一切開入面全部芝士乳酪包晒出嚟🧀望落似吉士醬味道上食唔出玫瑰或草莓味🍓因為俾乳酪芝士搶咗乳酪芝士勁正🤤真係有乳酪奶香味 質感好creamy 唔會好heavy/dense 唔太甜之餘 有少少鹹味 最重要係一啲都唔酸🥛麵包質感同樣好有嚼口🫶🏻-兩個麵包都超級好食😍麵包控表示食過咁多間入面叫數一數二雖然配搭新奇但絶不奇怪 搞到我好想試吓其他包❣️衞
例如D24榴連包、香芋麻薯波波、香芋椰絲包等

▶️ 抹茶無花果 ($27)
一見抹茶就雙眼發光🤩今次呢個配無花果 又一新配搭
平時我超少食無花果 所以唔太知咩嚟 不過試吓囉
一開袋已經聞到陣無花果甜味 啲無花果又幾足喎同埋好巨型
成個包有217g咁重

抹茶味比較輕 好在唔太甜🍵都有好微甘味
咬落有啲粒粒野咬吓 口感好得意
麵包質感仲好有嚼口🍞湯種麵包係唔同啲嘅!
抹茶無花果

▶️ 玫瑰草莓乳酪 ($29)
絕對唔係空氣包🍞

玫瑰草莓乳酪

兩個麵包都超級好食😍麵包控表示食過咁多間入面叫數一數二
雖然配搭新奇但絶不奇怪 搞到我好想試吓其他包❣️
衞生做得唔錯 每個包有透明膠袋入住 感覺唔似麵包而係精品🤣
價錢上可能貴咗少少 但係佢啲麵包真係超重手超足料 絕對值得👍🏻
TakeAway
抹茶無花果