2021-02-28 377 views
今年新春過得十分平靜,不但沒有外出拜年,甚至連賀年糕點、應節食品都無預備到。見近排疫情稍為穩定,決定趁假日去西環探下長輩。回程時,某人提議去第一街吃頓下午茶。初頭還以為有人又睇中左邊間茶餐廳,原來係想嚟呢間被喻為香港 No.1 嘅美式漢堡小店「Burger Joys」食漢堡包。店舖裝潢採美式風格,門外及對面牆身都畫上了壁畫,非常搶眼;而店內則掛滿顧客享用美食時的照片,每個人都開懷大吃,看起來相當滿足。由於剛吃了一些糕點,不太肚餓,所以我哋只係叫左一個芝士牛肉漢堡套餐同一客蒜香雞翼。芝士牛肉漢堡 Cheese Burger ($109),轉套餐另 +$41,包罐裝汽水或啤酒及薯條,我哋揀左可樂同薯堡 Tater Tots。薯寶非常好吃,外形小巧的骰,咬下脆卜卜,甘香又綿糯。牛肉漢堡用上 USDA 美國黑安格斯牛肉炮製,並且加入了紅酒和牛油烹調,入口牛味好香濃。漢堡扒與芝士完美融合,夾埋生菜、番茄、紫洋蔥和酸瓜一起吃,口感好豐富,清香又不油膩。自家製的麵包亦很值得一讚,包身鬆軟又富彈性,而且厚度亦十分適中,入口帶牛油香。另外客蒜香雞翼 Crispy Garlic Wings ($99)
另外客蒜香雞翼 Crispy Garlic Wings ($99)  亦非常美味,雞翼大大隻,飽滿又多肉汁,面層鋪滿泰式甜辣醬同蒜粒,味道酸酸甜甜,惹味又醒胃,令人回味無窮。