2020-12-18 9152 views
🎄聖誕節將近, 大家係咪都煩惱緊去邊食餐好嘅呢? 今日我地就同大家介紹一間節日慶祝嘅好去處啦!不過而家無左晚市時段,大家可以去食午市/ save低之後再去🥲而且今次介紹呢間铁人旨花鐵板燒嘅質素真係好似去左日本咁,大家咁耐無得去,黎呢到一解鄉愁都唔錯架😂😂今次黎到我地叫左個「龍蝦鐵板燒二人套餐」,前菜係➡️黑芝麻醬凍豆腐,平時麻醬就食得多,今次黑芝麻醬味道非常濃郁,豆腐都夠哂滑,食完已經好期待啦😋😋沙津係甜甜酸酸非常開胃,上面仲加左奇亞子夠哂健康!到左第一道鐵板燒➡️”汁煮白鱈魚”,睇住師父係面前將肥美嘅白鱈魚煎到成塊都金黃,連魚皮都用左類似日式拓餅嘅手法整成脆塊,除左賞心悅目之外,食落仲有多重口感,白鱈魚嫩滑得黎仲充滿魚獨特嘅油脂味,加上用左清酒同醬油煮成嘅醬汁帶出魚嘅鮮味,真係差d汁都想飲哂😆之後就到左➡️”龍蝦配海膽汁”,材料拎黎成隻龍蝦都夠哂霸氣,師父係鐵板上原隻起肉,加上龍蝦膏同海膽整成醬汁,真係未食都覺得正😍一淡咬落去,明顯食得出龍蝦好新鮮,肉質好嫩仲好多汁,加埋醬汁,龍蝦味就更突出,而且餘味仲有淡淡嘅海膽味,真係一流水準。師父仲推薦我地用裝飾嘅紫蘇花配埋龍蝦肉,為鮮味加上一陣清香

沙津係甜甜酸酸非常開胃,上面仲加左奇亞子夠哂健康!
黑芝麻醬凍豆腐

汁煮白鱈魚

之後就到左➡️”龍蝦配海膽汁”,材料拎黎成隻龍蝦都夠哂霸氣,師父係鐵板上原隻起肉,加上龍蝦膏同海膽整成醬汁,真係未食都覺得正😍一淡咬落去,明顯食得出龍蝦好新鮮,肉質好嫩仲好多汁,加埋醬汁,龍蝦味就更突出,而且餘味仲有淡淡嘅海膽味,真係一流水準。師父仲推薦我地用裝飾嘅紫蘇花配埋龍蝦肉,為鮮味加上一陣清香,夠哂特別👍🏻👍🏻
龍蝦配海膽汁

再黎就到➡️”季節料理”,椰菜花蓉配蓮藕,蓮藕清香脆口,椰菜花蓉都夠哂滑,係套餐中間有一個清爽體驗準備迎接下一個主角
季節料理

食鐵板燒又點少得和牛呢? 今次套餐就包左➡️”熊本縣產A5和王牛”,和王牛油脂分佈真係好靚。我地叫左5成熟,岩岩好帶出左和牛嘅油香,師父配左岩鹽,炸蒜片,芥末,柚子醬同一款甜甜地嘅特製醬汁,令口味更多變化,不過和牛我地都係覺得同岩鹽最夾,鹽份更能帶出和牛嘅香味,真係食唔停口XDD😝😝
熊本縣產A5和王牛

收尾仲有➡️炒飯同雞湯,不過之前幾道菜真係太令人回味,炒飯就略為失色。
炒飯

但係大鄉里表示,鐵上面直接用清湯同高湯煮雞湯都真係第一次見🤣
飲落濃濃嘅酒香同清甜嘅雞味都好好飲,呢排天氣凍,驅寒就岩哂啦!
雞湯

最後仲有雪糕作為甜品,成餐都好滿足🥰🥰

龍蝦鐵板燒二人套餐 ($2380 +10%)
🔸 前菜
🔹 熊本縣產A5和王牛
🔸 炒飯
🔹 雞湯
🔸 甜品

總括黎講價值的確唔平,不過服務同野食都係一流,我地就覺得物超所值啦,生日或者節日慶祝都係一個唔錯嘅選擇,會再黎一試👍🏻👍🏻

2020-12-02
Type of Meal