2021-12-07 391 views
秋冬天最好就係打邊爐,不過打得邊爐多又好似好悶咁🤭🤭,近呢幾年多左個選擇:蒸海鮮,變成我既至愛😍。食海鮮最緊要係咩丫?緊係新鮮啦!今晚食呢間 “ 蟹仙海鮮蒸氣鍋 ”,真係值得我真心推介👍👍,除咗用料新鮮之外,亦都有好多特色嘅海鮮🤩,仲要服務超級好😝。一入到店內,店員即刻用嗰個蒸爐,蒸一蒸啲碗筷,好乾淨衛生。之後店員好細心介紹我地D套餐,套餐有好多款,選擇困難症既我🤣🤣🤣真係搞唔掂,花多眼亂,好彩店員好有耐性咁講解,我地只有兩個人,就叫左每位$399既套餐,當中九款海鮮+蔬菜籃🌾,我覺得最特別係太平洋饅頭蟹🦀同埋紐西蘭月亮貝🦪,其他地方真係無見過,好期待😋。全程都有店員服侍🤭,幫手蒸海鮮,所以真係要讚賞下,因為越夜越多客,但店員都唔會唔理人,仲係有講有笑,態度好好👍👍👍。講真寫呢個食評,主要都係服務太好,食物質素又高,令我更加落力想推介俾大家🤪。主角終於黎到啦,海鮮真係好新鮮。先食🌟越南大虎蝦,手掌一樣咁大,好爽甜。🌟台灣九孔鮑魚,蒸到啱啱好,好彈牙,淡淡清甜鮑魚味道。🌟韓國珍珠蠔,濃郁海水味,帶出蠔獨有既鮮味,如果可以多幾隻就正🤭🤭。🌟紐西蘭刀貝蚌,就無咩特別,唔太突出。🌟野生青口,平
食海鮮最緊要係咩丫?緊係新鮮啦!

一入到店內,店員即刻用嗰個蒸爐,蒸一蒸啲碗筷,好乾淨衛生。

主角終於黎到啦,海鮮真係好新鮮。

先食🌟越南大虎蝦,手掌一樣咁大,好爽甜。

🌟台灣九孔鮑魚,蒸到啱啱好,好彈牙,淡淡清甜鮑魚味道。

🌟紐西蘭刀貝蚌,就無咩特別,唔太突出。

🌟野生青口,平時我唔太鍾意食青口,覺得有種味道,但原來新鮮既係唔同既,鮮甜味道好突出。

🌟月亮貝,真係第一次食,原來好爽脆既,同埋好多水份嗰裡面,好特別😋😋。

重頭戲終於黎啦🤩🤩。

🌟原來太平洋饅頭蟹,係喺深海先有既蟹,而呢種蟹主要係食膏,比一般蟹海水味更濃,膏香滑鮮甜。雖然蟹肉比較少,但又估唔到咁有鮮味😋😋。

🌟大黃奄蟹,新鮮既蟹真係好正,蟹肉實淨,蟹味香濃,越食越想食😝。

🌟澳洲青年龍蝦,屬於中型size,肉質彈牙,好滿足。

唔記得講,呢個蒸海鮮套餐,係會喺開始時準備咗粥底,一路蒸海鮮嘅時候,一路吸收海鮮嘅精華,最後就由呢碗海鮮粥做總結,幸福既味道😋😋。
蒸海鮮真係冬天既至愛,食完全身暖晒😁。

2021-12-06
  • 粥底