2019-07-07 9067 views
今日又去南華會打波啦, 南華會附近有一條加路連山道是食街, 各式食肆林立而且價錢相宜。 打波之前就去搵食, 今日是一間要排隊的台灣小店,炸豕店。 店舖面積不大, 但在無虛席,還要在外面等15分鐘才可入內用餐。單從店名就知道這一間食肆人氣之選是炸豬扒飯。豬扒飯一送上來我有點震驚, 他是整塊大豬扒放在碗的上面,幾乎你是看不到下面的飯。 豬扒是厚切的,豬扒外脆內軟,咬落去可以啩一聲,脆卜卜的炸漿應該是他們獨有的, 跟日本 韓國的炸豬扒完全不一樣,不會太乾身, 這樣肉質才可以保留鮮嫩肉汁豐盛,雖然係比較咸一點, 跟從台灣人喜歡吃重味食物的習慣。話梅豬手,話梅味十足, 食落一知道就係用咗 咸話梅, 煮得非常冧,骨膠原十足,如果可以加返多一點糖調調味會更佳。台灣米好好味, 特別係配埋佢嘅肉燥汁, 雖然應該係煮咗一段時間,但是豬肉都唔會話好鞋。椒鹽魷魚鬚沒有炸豬扒的出色, 可能因為不是新鮮炸起的關係。鹵水雞翼, 但有一點點甜,不過不失。我們去的時候剛好快到店員用膳的時間, 店員阿姐拒絕使用吧檯接客,因為是給員工用膳的, 他關心其他店員福利這是值得一讚。食飽飽才有氣力去玩, 又是一個快樂的假日。滿分為

單從店名就知道這一間食肆人氣之選是炸豬扒飯。

椒鹽魷魚鬚沒有炸豬扒的出色, 可能因為不是新鮮炸起的關係。

鹵水雞翼, 但有一點點甜,不過不失。

滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:8.5
環境:7
衛生:7
服務:8
價錢: 9
舒適度:7
總分:8
  • 秘製豬扒飯(肉燥汁)
  • 話梅花雕豬手