今次係我第一次食廚師發辦,超滿意好滿足‼️食物質素固然重要,但亦唔可以忽略食物嘅配搭同次序,應欣賞廚師精心嘅鋪排💁🏽‍♀️ 個人覺得用餐體驗亦取決於客人同廚師嘅chemistry,廚師都係香港人就更加容易溝通啦✌🏽Omakase有兩個價位,分別係$1480同$2080🍣 我地試咗貴啲嘅,有六個主題包括:和牛、鱈場蟹、拖羅、海膽、鮑魚、龍蝦,好豐富呀✨ 以下介紹嘅只係大部分😛🌸旨花 $2080▫️白子冬天食嘅omakase會濃味啲,所以第一道菜就係比較「重口味」嘅鱈魚白子,配以蘿蔔汁同燒汁,口感好似豆腐,滑捋捋且creamy,鮮味十足,好食仲好補添架🤣▪️令和怪物生蠔(岩手縣)怪物在於佢手掌咁大🤩 大隻飽滿,爽身鮮甜,唔似平時食嘅creamy順滑,另一番風味▫️秋刀魚食嘅時係11月尾,抓緊到食秋刀魚嘅最佳時機🥰 刺身充滿油香而且好鮮甜,肉質細膩仲有彈性▪️燒帶子外面乾爽,入面嘅水份冇流失,燒嘅過程帶出咗鮮甜味,用紫菜包住食好爽🤪▫️鰤魚鰤魚層皮經過炙燒,油脂滲出,魚肉更顯細嫩鮮甜😚 最後食粒去皮車尼茄refresh下,勁清甜🍅▪️九州海參配三文魚子三文魚子飽滿極鮮甜,而海參爽口彈牙似八爪魚😆 與醋漬海草

🌸旨花 $2080
▫️白子

▪️令和怪物生蠔(岩手縣)

▫️秋刀魚

▪️燒帶子

▫️鰤魚

▪️九州海參配三文魚子
三文魚子飽滿極鮮甜,而海參爽口彈牙似八爪魚😆 與醋漬海草、柚子皮撈埋食能夠中和魚子嘅濃味

Omakase通常都係由淡至濃咁食,但係今次師傅安排濃淡相間,咁先食得輕鬆唔heavy❗️🤤

▫️伊勢海老龍蝦刺身
龍蝦刺身味道偏淡,爽甜彈牙,配時令生果、海草、土佐醋啫喱,好清新,準備食下一道主題😍

▪️ 拖羅
中拖大拖都好正🤩 紫蘇葉夾住中拖羅夠鮮甜,略嫌山葵太嗆啦,蓋過魚嘅鮮味🙈
大拖羅超肥美‼️使用魚鮫部位,油脂滿溢好和味,再以法國魚子醬代替醬油,更鮮甜😋

▫️熊本和牛sukiyaki
採用連續5年攞獎嘅熊本和牛,以壽喜燒 嘅方式烹調🥰 牛味濃油脂豐富得黎又唔會成口油啱啱好

當中亦有壽司同手卷,選用時令食材😉 當晚有活北寄貝、日本石班、海膽等,相當新鮮👍🏽 飯後甜品亦有日本蜜瓜同自家製嘅柚子雪葩🍧

成個用餐體驗好適合同摯愛慶祝,夠晒難忘呀❤️ 價格較高,但食物質素對得起價錢,仲有唔好睇佢啲菜式細細碟咁呀,最後食到好飽好飽極滿足架!🥰
  • 熊本縣產A5和王牛
  • 海膽壽司