OPPA Coffee Bar Restaurant

佐敦條韓國街有好多唔同種類嘅韓國野食,有燒肉有泡菜鍋亦有傳統韓國菜!今次就試左間由韓國人主理嘅韓國菜,連待應都係OPPA!! 呢到主打嘅係芝士熔岩炒飯,有幾款可以選擇。我同朋友就揀左秘製章魚熔岩炒飯!上枱嘅時候係用一個鐵板裝住,店員會倒上蛋漿,同極大量芝士碎!!再用火槍燒熟啲蛋漿同燒融啲芝士!再幫我地撈埋佢!每一匙羹都可以做到拉絲效果!每一啖都好重芝士!章魚份量又唔少,少少辣,食落去全部野都好夾☺ 超推介呢個!另外食韓國野點少得炸雞,叫左蜂蜜牛油味!炸雞即叫即炸,上到枱仲熱辣辣!不過蜂蜜味比較重,食落偏甜,但整體嚟講都唔錯!最後叫左個三式煎餅,可以試曬三隻味!分別係泡菜、南瓜同埋蔥味!煎餅嘅質感好好,唔會太厚唔會太粉,味道適中,唔會太咸!有少少脆,食落好香口,最鍾意係南瓜味!餐廳亦都提供好多韓國飲品,選擇都好多,除左平日常見嘅米酒燒酒果汁,連米漿都有得飲!不過今次我地只係叫左果味汽水🤣不過依間餐廳真係好受歡迎,人來人往,所以比較熱鬧😂想傾心事既朋友未必岩啦🙊但整體嚟講呢間餐廳都唔錯,尤其係個飯,值得一試!

再用火槍燒熟啲蛋漿同燒融啲芝士!再幫我地撈埋佢!

2019-08-20