2020-06-10 1759 views
今晚二人去左黃大仙撐枱腳,<和氣食堂>一直人氣高企,一定有佢既原因,今晚我地都比佢吸引住,好彩等左吾係好耐,十分鐘左右,便有二人枱。睇完個Menu,真係超級勁多選擇,沙律、魚生、刺身、卷物、定食、冷麵、鍋物、甜品樣樣都有,簡來簡去,因為有太多野想試,有選擇困難症既我,都花左少少時間先落到單。<火焰左口魚邊牛油果沙律>沙律用金屬碗上,可以保持冷凍感。牛油果同沙律菜好新鮮。火焰左口魚好肥美,入口好嫰滑,仲帶有魚油味,上面仲有黑松露醬,感覺好清新開胃。<芝士軟殼蟹卷>呢個芝士軟殼蟹卷,上面有好多蟹子,軟殼蟹微脆,放滿整個飯卷入面,仲有芝士同沙律醬配襯,非常好食。<燒鱈魚棒>燒鱈魚棒非常香脆,入口甜甜地,作為前菜,絕對係驚喜之作!!~<珍寶赤蝦海鮮丼>主食叫左魚生飯,赤蝦勁大隻吖!!有成隻女仔手掌甘長,而且肉質夠彈牙,仲好甜好新鮮。其它刺身有帶子同三文魚,同樣鮮甜肥美,仲有爆多蟹子鋪係面。大讚吖!!~<海膽冷素麵>海膽冷麵份量好多,可以足夠二人分享。上面除左有4大片海膽,冷麵下面仲有好多好cream

<火焰左口魚邊牛油果沙律>

<芝士軟殼蟹卷>

<燒鱈魚棒>

<珍寶赤蝦海鮮丼>
主食叫左魚生飯,赤蝦勁大隻吖!!
。大讚吖!!~

<海膽冷素麵>
海膽冷麵份量好多,可以足夠二人分享。上面除左有4大片海膽,冷麵下面仲有好多好creamy 既海膽醬。冷麵入口非常細滑,撈埋滿滿既海膽醬,清新得來,完全不帶膩感,真係大滿足吖!!~

見到唔少客人都order左雪糕甜品,我地都按耐不住,叫左個<糯米糍紅豆培茶牛奶雪糕>。培茶牛奶雪糕有淡淡既培茶味,牛奶雪糕非常香滑,仲有紅豆蓉同少女味勁濃既粉色系粒粒Q彈糯米糍,真係吾好講少,真心好食!! 係至強推介吖!!~

另外我地仲試左兩杯特飲,分別係<檸檬藍柑梳打>同<藍柑白桃梳打>,單睇呢個海天藍色已經令人無法抗拒,兩杯都係帶酸酸甜甜口味,清甜口感,夠曬冰涼,啱曬炎炎夏日。

成餐日式料理,二個人都係五百幾蚊,已經飽到上心口。值得一讚既係,餐廳雖然客人不少,但上菜速度好快,效率好高,而且服務質素不錯,價格亦非常大眾化,絕對係值得再來既食堂吖!!~

Type of Meal
Dinner