呢晚放工去咗Megabox食飯,商場好大,餐廳亦都多,但無幾多間合心水。朋友提議不如食「Mee...lemongrass」,因為經過見到係坐滿人的,比較有信心保證🙈。我一直都想試呢間餐廳,佢喺好多地方都有分店,但內心又有啲掙扎覺得佢個樣唔多好食咁,今日就可以一試廬山真面目😜。食物選擇都幾多,小食、喇沙、粉麵、飯、炒菜等基本嘢都齊,價錢屬中等水平。可能為咗迎合大眾口味,餐廳特設珍珠奶茶同水果茶嘅飲料,而唔係泰式奶茶或沙冰🤣。我哋叫咗一個主菜、一碟炒菜同一個小食拼盤Share食,好彩只係叫咗一個主菜,如果唔係一定食唔哂,因為份量都多👍!Mee...喇沙($84),喇沙造型唔錯😍,鋪面已經見到有好多配料,包括大蝦、蜆肉、蟹柳、魚蛋、雞蛋、魷魚同豆卜,非常繽紛。麵底係傳統摻摻,即係油麵加米粉,兩樣都好掛湯。湯頭唔錯,香辣得嚟唔會太過火、太辣,幾正😋。不過我哋目測隔離枱叫龍蝦喇沙好似更加不得之了,直頭連個碗都大啲!Mee...小食拼盤($158),樣樣小食都想食,咁叫拼盤就最適合不過,份量對二人嚟講其實都幾多。炸蝦餅同炸春卷各有四個半件,🍤蝦餅係我最鍾意嘅泰式小食,只要炸得夠脆,蝦膠夠彈牙就好食
Mee...喇沙
Mee...小食拼盤
Mee...小食拼盤($158),樣樣小食都想食,咁叫拼盤就最適合不過,份量對二人嚟講其實都幾多。炸蝦餅同炸春卷各有四個半件,🍤蝦餅係我最鍾意嘅泰式小食,只要炸得夠脆,蝦膠夠彈牙就好食;春卷就啱啱相反,係我至憎嘅小食,唔作點評。另外,拼盤仲有無骨鳳爪、兩隻🐔香茅雞翼同雞牛串燒各一串。味道都幾好,夠味的!
馬拉盞炒通菜
馬拉盞炒通菜($68),呢個都好食,幾香口,唔會太重口味,不過就冇話好特別或者好驚艷啦😌!
香芒椰汁糯米飯
香芒椰汁糯米飯($48),雖然已經好飽,但甜品係放第二個胃㗎嘛。賣相好吸引啵,個碟成隻拖鞋咁,好搞笑。芒果糯米飯個樣有啲似壽司,芒果係刺身咁😛,自己再淋椰汁🥥。芒果好甜,好好食,不過真係食唔哂大嚿飯。
鮮果四季春茶
凍鮮果四季春茶($34),味道正正常常啦,唔太甜,亦都食到生果粒🍎,但略嫌飲品貴咗啲。
總括嚟講,我哋都估唔到餐廳嘅東南亞菜超乎預期中好食,價錢又合理,值得推介。環境大,坐得舒服,即係可以唔洗等登去九龍城都食到美味東南亞菜🇹🇭!
2020-07-09
Mee...喇沙