Restaurant: ULURU
Terms & Details:
2022-12-11 87 views
今日咁岩喺灣仔收工,搵緊有咩食嘅時候,發現之前雜誌推介過2D漫畫Cafe,一直都好想去,今日就一於去試吓啦!餐廳嘅門口已經係與別不同,純白嘅外牆上面畫咗唔同嘅花紋。一入去,就有一條長長嘅樓梯直上一樓,四周都係純白嘅外牆,就好似慢慢行入漫畫世界咁!每一個位都非常適合打卡,值得一提嘅係餐廳會播住宮崎駿嘅電影音樂,成個感覺好舒服好似入咗童話世界~✨ 阿根廷紅蝦刺身配蕃茄莎莎多士成道菜超靚,紅蝦刺身夠新鮮鮮甜,肉質爽口。蕃茄莎莎酸酸甜甜咁,感覺清新。配埋脆卜卜既多士係一道非常開胃既前菜~✨ 羊扒大蝦配新薯紅酒燒汁足足有三件羊扒,加上超大嘅大蝦。羊扒煎得啱啱好,唔會好熟,外層會有豐富嘅油脂,帶有少少焦香嘅味道。大蝦夠彈牙鮮甜。紅酒燒汁酸酸地,非常好咁平衡左羊嘅油膩感覺~✨ 慢焗美國安格斯牛胸肋條估唔到咁大份呀!安格斯嘅牛味道非常濃郁,配埋個醬汁都幾惹味。牛肉因為係慢焗嘅關係,肉質好林,輕輕一切就分開。餐廳用左牛胸肋條,肉雖然有脂肪,但唔會似腩位咁肥肥,無油淋淋感覺!✨ 富士芝櫻祭丸久小山園抹茶Tiramisu估唔到呢個甜品會咁樣present出嚟,一座小山上面竟然有鳥居⛩️!超啱打卡~呢個甜點用咗

✨ 阿根廷紅蝦刺身配蕃茄莎莎多士

✨ 羊扒大蝦配新薯紅酒燒汁

✨ 慢焗美國安格斯牛胸肋條

✨ 富士芝櫻祭丸久小山園抹茶Tiramisu
估唔到呢個甜品會咁樣present出嚟,一座小山上面竟然有鳥居⛩️!超啱打卡~呢個甜點用咗cream cheese同大量小山園綠茶粉製成,咩都唔會太甜或者太夠,反而有濃濃嘅抹茶香。再配上啲培茶餅乾碎,每一啖都有淡淡既茶味,成個搭配好夾。

✨ ULURU二次元立體夢幻蛋糕
最期待就係呢個蛋糕啦,因為呢排成日喺IG上面見到呢啲2D蛋糕,而家終於可以試吓。
蛋糕最上放咗一粒超大嘅士多啤梨,仲話仲有啲手手腳腳同眼耳口鼻俾佢,勁cute!個蛋糕外鋪咗厚厚嘅cream,口感柔滑,香氣濃郁。而入邊嘅蛋糕呢就保持濕潤,中間夾心加咗酸酸甜甜嘅士多啤梨果醬,仲可以食到粒粒士多啤梨果肉,超好食~
阿根廷紅蝦刺身配蕃茄莎莎多士
慢焗美國安格斯牛胸肋條