2023-07-30 271 views
星期日一早起身唔知食咩好,突然醒起之前ig page話寶琳人極力推介嘅豆漿粢飯舖,就專程過嚟試吓。地點都叫近地鐵站同商場附近,所以即使大熱天時都唔難走去食。我同男朋友11點左右到,唔算好多人,舖頭一睇就係傳統豆漿粢飯舖嘅格局。我哋叫咗一個咸栥飯+兩碗熱豆漿。咸栥飯個size比我想像中細,糯米飯只係薄薄一層(本人係澱粉愛好者),同埋食落有啲散,冇乜煙韌feel;肉鬆唔知點解帶少少甜味,榨菜切到細細粒味道唔會太搶,而重點油炸鬼係超脆,值得加分!整體黎講唔算太驚喜,$20係少貴,如果你要多肉鬆多炸菜之類嘅特別要求係要+$2至$3。而我哋兩個養身之鬼就嗌咗熱豆漿,味道係重豆味,口感係薄嘅質地,好易入口,唔覺唔覺會飲哂。嗌完之後先聽到隔籬枱嗌無糖,原來豆漿本身無糖,甜味係店員’bug’咗一羹砂糖落去先有,雖然豆漿最後唔算好甜,但為咗健康我會嗌無糖😂😂😂😂而家有得食粢飯嘅小店買少見少,係需要好好珍惜。如果住附近,依間係唔錯嘅平民食店,但如果特登過嚟就唔需要喇🙌🏻

地點都叫近地鐵站同商場附近,所以即使大熱天時都唔難走去食。

我哋叫咗一個咸栥飯+兩碗熱豆漿。
咸粢飯

熱豆漿