2017-06-29 691 views
雖然話係下午茶,但其實係我同朋友今日嘅第一餐!超級肚餓之下,我地決定食豪d!!!!呢間餐廳嘅烏冬係由海藻同小麥粉製成,纖維豐富,健康之選!好想試最後我地叫左兩個套餐,有飯又有一碗細烏冬,仲有沙律。沙律幾健康,唔係落沙律醬而係沙律醋,無咁膩。炸豬扒飯,豬扒都算大塊,皮薄又脆,豬扒肉質幾好,醬汁有點似章丸燒醬炸天婦羅,有兩塊蕃薯、兩條秋葵、兩條細尖椒同埋一隻蝦。炸得幾好,唔會皮同餡分離,炸完仲有少少水份無油膉味。最鐘意係佢嘅汁,廚師為左避免天婦羅淋晒,所以汁係另上。汁係甜甜地,同平時點天婦羅嘅汁唔同,撈飯一流!烏冬,一點點果d就係海藻啦! 口感比平時嘅烏冬彈牙少少,幾順口,唔會一夾就斷開。湯幾清甜,唔油膩原來呢度有滴漏咖啡於是我就加$40要左一杯凍咖啡,一上枱已經聞到好香嘅咖啡味,試咗一啖齋啡少少苦澀但有幾甘香,奶同糖漿係分開上,自己可以因應個人口味調較朋友加$20 叫左杯宇治抹茶,細細杯份量唔多,但佢話幾好飲!跟餐每人有個小蛋卷,我揀左抹茶味,朋友揀左香草。抹茶味蛋卷 味道比想像中淡,但係好香。蛋糕好鬆軟重點黎啦!!一向大食嘅我又點會罷休,緊係叫多兩款甜品啦!抹茶雪糕芭菲,個抹茶軟雪糕真

最後我地叫左兩個套餐,有飯又有一碗細烏冬,仲有沙律。
沙律幾健康,唔係落沙律醬而係沙律醋,無咁膩。

炸豬扒飯套餐
雜錦天婦羅飯套餐

,奶同糖漿係分開上,自己可以因應個人口味調較

凍滴漏咖啡

宇治抹茶奶

抹茶蛋卷、香草蛋卷

重點黎啦!!一向大食嘅我又點會罷休,緊係叫多兩款甜品啦!
抹茶雪糕芭菲,個抹茶軟雪糕真係好濃好濃郁,而且係好有茶葉嘅回甘味!隔邊嘅曲奇好香脆,可以沾雪糕一齊食;白玉丸子真係好煙韌,好鐘意!食到中層,有杏仁片,口感又唔一樣了!
最底有蛋糕仔。成個食完好滿足!!!
抹茶雪糕芭菲

再黎一個香蕉焦糖窩夫, 香蕉係加左d焦糖燒過
,香蕉底下係杏仁脆片。窩夫外脆內軟,一啖食晒雪糕、窩夫、cream、杏仁同香蕉,真係超超超好味!!(當然個口要夠大啦)
呢間出名抹茶同草莓,所以呢款比我想像中好味!

香蕉焦糖窩夫

食左咁多真係好飽好飽
晚上果餐都唔洗食了
呢間餐廳環境幾舒服,唔逼,座位寬敞!最緊要係甜品同主食都唔錯
炸豬扒飯套餐
雜錦天婦羅飯套餐