2019-10-30 5335 views
好朋友快將生日,很想找個地方和他慶祝。講真,平時 gathering 飯局諗去邊度食都已經好煩惱,更何況是好朋友生日,當然不可以馬虎了事!幸好早前有同事去完九龍珀麗酒店「協奏坊」食 buffet,話我知餐廳最近做緊以「滋味蟹宴」為主題的自助晚餐。友人向來勁 like 海鮮,尤其是對吃蟹更是趨之若鶩,所以便即時訂了座,一於以蟹會友。自助晚餐供應時間,由晚上 6:30pm - 9:30pm,到埗後,立即出去外面吧檯看看。先由我最愛的海鮮區出發,冰鎮海鮮共有 5 款式,包括麵包蟹、鱈場蟹腳、小龍蝦、海蝦及青口,全部都擺放得整齊有序。拿了一大碟埋位,咁多款海鮮之中,個人最欣賞就是麵包蟹,蟹肉結實清甜、蟹膏滿載;而蟹腳水準亦不俗,大大條、粗身多肉,鹹鮮十足。海鮮區隔離係沙律吧,內有多款現成沙律,當中包括有雜果沙律、烤南瓜藜麥沙律、天多利牛肉沙律、磨菇菠菜沙律、胡麻醬雞絲沙律、凱撒沙律、紅菜頭沙律等,陣容非常鼎盛。雜果沙律清新又開胃,十分討好;另外南瓜藜麥沙律亦是個人心水,南瓜的香甜加上營養豐富又美味的藜麥,令味道更上一層樓。刺身方面,選擇雖然不多,只有三文魚、吞拿魚同希靈魚三款,但整體質素唔錯,

刺身方面,選擇雖然不多,只有三文魚、吞拿魚同希靈魚三款,但整體質素唔錯,尤其是三文魚,非常鮮美,肉質細嫩,加上夠厚切,極具口感。刺身旁邊還有數款壽司可供選擇,不過由於想留肚吃熱盆,所以只是淺嚐了一兩件即止。
至於熱盤方面,既然這晚的主題是「滋味蟹宴」,所以決定先攻幾款用蟹炮製的菜式。先嚐生滾蟹粥,粥底煲得綿密幼細,入口清甜順滑,盡是蟹的鮮味。
另外意粉旁邊的蟹黃醬帶子意大利飯亦很值得推薦,每粒米飯都沾滿了濃郁的蟹黃醬,味道甘香豐腴,配上香煎帶子,鮮味無窮。
這個北海道長腳蟹鍋,用料亦絕不欺場,最正當然是主角長腳蟹,肉質鮮嫩肥美,加上以高湯一起烹調,令蟹肉變得更香甜。
另外呢款法式蟹肉薯餅亦絕對唔可以錯過,薯餅外層煎得非常香脆,內裡綿滑,食落不失薯味,加上每一口均滿佈絲絲鮮甜多汁的蟹肉,滋味倍增。
至於其他熱盤就仲有四川酸菜煮魚、馬來咖喱海鮮、蝦餃、燒牛柳、牛仔腸肉、炭燒美國黑豚肉、滷水鴨件、鮑汁花膠炆鴨掌、蟹肉扒節瓜、金華火腿浸津白等。酸菜魚做得唔錯,入口酸辣醒胃,魚肉很好吃,肉質嫩滑,啲酸菜更係一絕,配合湯底,色香味俱全。
友人愛吃香口之物,對吉列蠔日式芝麻雞翼讚不絕口,兩款都新鮮即炸,前者蠔肉飽滿,入口酥化;而雞翼外皮亦炸至金黃,內裡雞肉雪白嫩滑,香口非常。另外和風豆腐牛肉鍋亦做得幾有水準, 牛肉雖然未至於入口即化,但肉質軟嫩,配上甜醬油湯底吃,食味不俗。
又到甜品時間,如果鍾意食榴槤的朋友,就一定唔可以錯過呢款榴槤芝士流心撻,撻底熱辣辣,金黃香脆,而且咬下內裡的芝士還會流心,入口散發濃郁榴槤香味!
至於其餘嘅甜品,款式就仲包括有:芒果椰汁西米露、芒果拿破崙、黃梅軟心芝士蛋糕、水蜜桃慕絲蛋糕、焗杏仁提子撻、士多啤梨橄欖油忌廉蛋糕、鮮果雜莓果凍、藍莓忌廉乳酪配蜂巢脆餅、啤梨慕絲配焦糖薄脆、椰香焦糖燉蛋、北海道 3.6 牛奶布甸、豆腐花等。
橘子燉蛋朱古力慕絲蛋糕非常值得推薦,蛋糕用上巧古力薄脆作為底層,而朱古力慕絲外層則以橘子作點綴,入口清新甜美。另外,還有切件西瓜、菠蘿、哈密瓜、自製班戟、雪糕及多款雪條,每樣都試了一點,著實令人心花怒放。
這頓自助餐吃得非常飽足,最開心就是友人很滿意我這次的安排,在此再次祝友人身體健康,越食越靚。

如果大家想嚟食嘅話,建議最好 15 天前預訂,星期一至星期四成人每位只是 $268;長者及小童每位 $208,已包括加一服務費,真心抵食。
2019-10-28