2017-05-14 13192 views
同事過probation,請大家食飯慶祝。佢好有誠意咁提前咗三日book位。我哋當然都俾面準時出席啦因為一行七人,所以order嘅食物數量都唔少。一番討論之後,終於落好order。之後就乖乖傾住計等嘢食。鮑魚汁炆鳳爪雖然量唔多,但d鳳爪好大隻,炆得都ok腍,鮑汁冇預期中咁稠,整體還不錯。米湯粗糧泡菜苗菜菜子係每日進食的不可或缺。其實整體還可以,部份同事覺得一般,但我個人鍾意食菜苗,所以額外俾多一粒🌟。米湯其實頗淡,粗糧係🥕同芋頭,大家都唔太明白嗰組合味道也一般。酥皮蛋撻仔(3件)其貌不揚的小小酥皮蛋撻,少食果然多滋味~酥皮鬆化,蛋漿香滑,不膩。菠蘿鮑魚雞粒酥另一精緻出品。熱辣辣,酥皮酥化,鮑魚粒係預料中嘅迷你size,味道幾正,但略嫌菠蘿不夠香。怡翠軒炒飯再試怡翠軒炒飯皆因第一印象不俗。細長嘅米飯炒得夠乾身,基本上粒粒金黃,蝦仁較帶子的量多,蝦仁比較爽口,基本上冇乜雪味。蟹子滑燒賣由於人數不少,我哋並唔係每一款點心都按照人數落order,加上我本人不太喜好燒賣,所以冇試到。同事反應還不錯。脆皮麻香土家雞(半隻)lee款芝麻雞深受大家一致好評,皮脆肉嫩,雞肉冇乜油脂,醬香,白芝麻更香。令
我哋當然都俾面準時出席啦

鮑魚汁炆鳳爪

鮑魚汁炆鳳爪

米湯粗糧泡菜苗

米湯粗糧泡菜苗

酥皮蛋撻仔(3件)

菠蘿鮑魚雞粒酥(3件)

菠蘿鮑魚雞粒酥

怡翠軒炒飯

蟹子滑燒賣(4件)

蟹子滑燒賣

脆皮麻香土家雞(半隻)
lee款芝麻雞深受大家一致好評,皮脆肉嫩,雞肉冇乜油脂,醬香,白芝麻更香。令人食慾大增。

水晶鮮蝦餃(4件)-  評分:3.5/5

水晶鮮蝦餃(4件)
好難食到滿意的蝦餃。怡翠軒嘅蝦餃,餡唔錯,蝦肉豬肉比例適中,蝦肉鮮爽;問題通常出現喺蝦餃皮,或過薄,或過硬,最常見是一夾就破。

蘿蔔絲餡餅(3件)

蘿蔔絲餡餅
本人不太喜好蘿蔔製品,加上數量有限,所以冇試過,同事反應還不錯。

鮮蝦腐皮卷(3件)
值得encore嘅一款點心。即叫即炸,上台仲辣口🙈脆口得來唔會硬,餡料以蝦肉為主,頗爽。

蠔皇叉燒包(3件)$42
怡翠軒嘅叉燒包size比其他一般酒樓要細,叉燒肥瘦適中,醬汁味濃。發現一個相對特別之處,lee度嘅中式包點底部唔會有一張紙,唔洗擔心會食到。

四寶滑雞扎(2件) $46
由於數量有限,我只係搶咗入面件菇來食。同事反映還可以。

食完主食,我哋仲order咗甜品。雖然負責落單嗰男侍應話d西式甜品係即叫即製,所以相對中式甜品要等耐少少,但實際情況恰好相反。

蛋白杏仁茶 $28/碗
好香好香好香~ 重要的事情講三次。同事order嘅,我坐對面都聞得到,下次我都要試下!

薑汁雙皮奶 $28
同事反映,好一般,有d伏味。

雪糕楊枝露 $30
出品賣相一般,不如menu上的吸引,味道都係一般。

雖然怡翠軒係中餐廳,正路應該食中式糖水,但見menu上面嘅西式甜品賣相都頗吸引,我哋即管order咗兩款作比較。

芭菲香蕉三弄(芭菲香蕉、焦糖軟心香蕉、香蕉班戟)

芭菲香蕉三弄
lee款其實係芭菲香蕉、焦糖軟心香蕉、香蕉班戟嘅組合。首先嗰雲尼拿雪糕唔夠挺身,以至於插喺上面嘅長形糖漿拉花側臥一邊,賣相已經扣分;焦糖軟心香蕉不過不失;芭菲香蕉嗰味道一般;香蕉班戟最伏,d皮好厚,口感好散的粉皮,差在冇吐出來。實在大失所望。

茉莉花脆糖布甸

茉莉花脆糖布甸
本來比menu上面嘅砂煲香橙布甸吸引咗,有好大嗰ball ball,影相呃like都多d吖,但侍應表示冇做lee款,唯有改茉莉花脆糖布甸。一來到,見到層脆糖咁唔均勻,未食已經唔滿意
佢有原味同茉莉花味。先講原味,custard好「潔」身,又唔滑,甜度適中,冇乜蛋香。至於茉莉花味,嗰顏色實在不敢恭維,有d似嘔吐物,茶味頗淡。

整體來講,室內設計還不錯,餐具都印有jasmine;今次的服務體驗不過不失;食物方面,中餐廳都係食中式食物會穩陣d,至於甜品,都係去返甜品專營店食會好d。

2017-05-10
$200 (Lunch)
酥皮蛋撻仔(3件)
菠蘿鮑魚雞粒酥(3件)