2017-02-13 12555 views
每年都會同朋友食開年飯,朋友一定會揀食自助餐,今年就㨂咗Yamm,可能啱啱過完年,所以年初六嘅夜晚無滿座,都仲有位。食自助餐當然最鐘意係凍海鮮同生蠔,生蠔比較細粒,但都係即開嘅,都新鮮,不過蠔味就淡少少。凍龍蝦,好多膏,肉質幾爽,好彈牙,不過噤大隻,食一倆隻都已經覺得飽晒。我就最鍾意凍蟹,原隻上,有鮮味又甜。而蟹腳就最差,完全無味,好淡。跟住食刺身,得三款,有三文魚,吞拿魚同八爪魚,三文魚最好食,其他兩款就普普通通,所以食咗一次都無再攞。鰻魚同海膽壽司仲好食d,壽司飯細細件,食多兩件都仲得。日式凍螺肉,一樽樽攞,不過我就覺得多咗d,細番少少好d,要同朋友一齊食先食得晒。跟住食熱葷,食咗燕窩炒蛋,即叫即炒,熱辣辣好新鮮,其實燕窩本身都無乜味,但係d蛋都幾香同滑,都幾好食。再食燕窩灌湯餃,原盅上,都幾多燕窩,餃子皮都好薄,連湯都飲清光。鵝肝多士,鵝肝煎得乾乾地,入口甘香,配埋又薄又脆嘅多士,好食。小籠包都唔錯,有肉味,而且好多湯汁。海膽炒飯,飯炒得好乾身,一d都唔油,又食到海膽嘅香味。甜品有梅子果凍,酸酸味味,開胃消滯。抺茶布甸,抺茶味好濃好滑,不過就甜咗少少。飲品仲有落神花茶無限添飲,酸

小籠包都唔錯,有肉味,而且好多湯汁。
海膽炒飯,飯炒得好乾身,一d都唔油,又食到海膽嘅香味。
飲品仲有落神花茶無限添飲,酸酸地,好解渴。
最後食埋水果同飲埋杯熱檸茶,真係飽晒。
Yamm其實都食過好多次,不過我今次就覺得佢d海鮮麻麻地,雖然好多選擇,仲加得都好快,但係就好似無乜味,今次熱葷好似出色d。
2017-02-02