2013-07-31 24 views
麵麵麵麵麵麵麵麵麵請你食麵!粗麵、幼麵、撈麵、拉麵定係手打麵?通通都唔啱!今日K小姐請陳生食嘅係 -- 碰碰麵放工同陳生去咗位於洗衣街嘅碰碰麵撈麵專門店,之前間越南餐廳執咗,取而代之就係呢間碰碰麵專門店。客人唔算多,大約8成,一入去就有卡位坐啦。呢度嘅玩法就係食車仔麵,只不過食材唔係粗麵、幼麵而係蝦子生麵、烏冬、粉絲毫同米粉,配菜都係大同小異啦,感覺係車仔麵嘅健康升級版。       -- 開 飯 啦 --   -- 開 飯 啦 --   -- 開 飯 啦 --*海鮮湯煮蜆*我好鍾意食白蜆,所以點咗海鮮湯煮蜆。海鮮湯清清地,蜆輕微帶點苦味,可能係白蜆浸過酒而酒精未完全蒸發,最驚喜係海鮮湯煮蜆$28咁抵仲要有QQ粉絲鋪底。*碰碰麵*每碗碰碰麵撈上蜜糖豆、木耳、芽菜、郁郁吓嘅木魚片 & 豆卜,所有配菜撈埋一齊嘅感覺雖然9唔配8,但十分健康,好似一次過滿足哂香港人想攝取蛋白質、維他命嘅慾望啊。另外跟湯底以杯仔上,幾CUTIE喎。胡椒豬肚湯好香胡椒味,食撈麵覺得太咸可以浸吓湯,好似沾麵咁食法。碰碰麵1: 蝦子生麵麻辣撈 + 胡椒豬肚湯 + 手撕雞 & 魚皮餃陳生選擇蝦子生麵麻辣撈真係明智穏陣嘅
麵麵麵麵麵麵麵麵麵
請你食麵!
粗麵、幼麵、撈麵、拉麵定係手打麵?

通通都唔啱!
今日K小姐請陳生食嘅係 -- 碰碰麵
放工同陳生去咗位於洗衣街嘅碰碰麵撈麵專門店,
之前間越南餐廳執咗,取而代之就係呢間碰碰麵專門店。
客人唔算多,大約8成,一入去就有卡位坐啦。
呢度嘅玩法就係食車仔麵,只不過食材唔係粗麵、幼麵
而係蝦子生麵、烏冬、粉絲毫同米粉,配菜都係大同小異啦,
感覺係車仔麵嘅健康升級版。

*海鮮湯煮蜆*
海鮮湯寫蜆
我好鍾意食白蜆,所以點咗海鮮湯煮蜆。
海鮮湯清清地,蜆輕微帶點苦味,
可能係白蜆浸過酒而酒精未完全蒸發,
最驚喜係海鮮湯煮蜆$28咁抵仲要有QQ粉絲鋪底。

*碰碰麵*
蝦子生麵
所有配菜撈埋一齊嘅感覺雖然9唔配8,但十分健康,
好似一次過滿足哂香港人想攝取蛋白質、維他命嘅慾望啊。
另外跟湯底以杯仔上,幾CUTIE喎。

魚皮餃
陳生選擇蝦子生麵麻辣撈真係明智穏陣嘅選擇,
蝦子麵真係好好味,好幼滑,撈埋麻辣醬好惹味,
不過我唔食得辣,食咗兩三啖就頂唔順,太辣。
魚皮餃浸喺湯底入邊,細細粒,一啖一粒幾易入口。

碰碰麵2: 讚岐烏冬秘制醬油撈 + 手撕雞 & 牛肋條

陳生鄙視我唔明白撈麵嘅精髓係蝦子生麵喎,
但我就係鍾意食烏冬,烏冬夠飽肚而且QQ彈牙,
不過所謂嘅「秘制」醬油撈就有點失色,冇乜特別,似普通醬油啫。
牛肋條有3~4條,冇肥肉,幾有牛肉味;手撕雞幾滑,帶麻油味。
讚岐烏冬
總括而言,蝦子生麵係必食,最好味;其他就冇乜特別。
而且兩個人埋單都係$108,抵食推介!

2013-07-30
海鮮湯寫蜆