2020-09-15 43 views
晚市堂食限制放寬,終於可以見朋友有返正常的社交。突意揀星期三避開人潮,而揀油麻地既樓上舖亦係想坐得舒服點唔需要限時限刻。入座前要先量體温,二人可坐四人枱保持一定距離,進食更安心。食物未到先混醬一番。看著職員由雪櫃捧出冷冷的醬料,客人調配後就馬上放回原處,感覺更衞生。火鍋方面揀左招牌雞煲,包括半隻雞件,食完可以加湯打邊爐。小辣既挑戰實在太小,比十小辣還要温和,習慣食辣既人可以由大辣開始試。雞煲間間火鍋店都做到,但最厲害既係雞件既質量好,而且非常少油岩哂女士們。加熱數分鐘後就可以吃了,雞件飽滿結實。連骨既雞件帶肉汁更美味,啖啖肉配濃郁醬料,半隻雞輕易就清光。呢度既響鈴即點即炸,比市面的再捲多幾個圈很足料,即使兩個人點細份都幾飽。環看鄰座幾枱都點芝士響鈴,不甘示弱我地也要試試。非常邪惡既芝士響鈴亦係佢地自己製作,剛上枱時仍帶有餘温,芝士緩緩從中流出來。空口食好脆更有豆香味呢,所用既芝士好滑奶味重,食完會想encore。牛肉粒係骰仔牛,比肥牛肉味更重,而且啖啖肉。雖然唔係雪花牛,但我同朋友就覺得剛剛好,不會滿口油膩。另外一提,肉類既解凍時間都做到足,最怕火鍋時肉類凍冰冰令湯底凍左但食物仍未熟。

入座前要先量體温,二人可坐四人枱保持一定距離,進食更安心。

四色丸係拼盤手打肉丸,非隨街可見的包裝丸類可比。四款分別係墨汁丸 、墨魚丸、蝦丸、牛肉。另外仲有一份拼盤有海膽、鵝肝、蟹粉、黑松露味道的丸子,這些配搭都夠新派。

墨魚丸有原味同墨魚汁味,材料一樣兩者都有粒粒墨魚肉。手打丸既口感亦有不同,比傳統丸類更有特色。

最後要介紹呢杯加大大大版鹹檸七,容量約有700ml吧,同一杯大珍奶差不多。食雞煲飲汽水,爽呀!

飲完鹹檸七翌日都無喉嚨痛,回想起這杯比市面無咁甜,鹹味較重,論潤喉來說似乎幾有效

• 鹹檸七
  • 芝士響鈴