2014-03-25 960 views
因為公司起堅尼地城,有時心血來潮都會走黎石塘咀食晏,黎過幾次街市個熟食中心,之前因為就個唔食得辣嘅同事,所以都會去其他幾檔,但今日既然同事已走,就去辣一辣佢!本身想叫個午餐,店員話賣晒,一輪咀推介左5,6樣野,我就揀左辣子肥腸,嘩,黎到碟嘢紅噹噹,有一半都係炸辣椒,大鄉里出城,真係未見過到食落口,真係正斗,豬腸香脆得黎唔係話好辣,味道略鹹佐飯一流,其實有啲似椒鹽炸XX咁,不過就辣少少,如果嫌唔夠辣,可以食下啲炸辣椒,我就咬左兩粒,真係辣到喊……見對面個阿姐叫左個水煮鯇魚,明顯係辣好多,下次一定要試下!最後我食剩啲辣椒,臨埋單我問老闆娘:「啲辣椒唔使食晒嘎?」佢話:「裝飾黎嘅啫。」臨走,幫我落單個店員話:「你碟肥腸就真係抵食,我地員工自己買返去食都無咁多肥腸。」呢啲咪人情味囉!

辣子肥腸
Other Info. : 道菜黎到,對面阿姐嘖嘖稱奇,嘩一聲,然後用普通話問:「你是北方來的大學生嗎?」我用返廣東話答:「我係本地人黎嘅。」佢話:「見你食得咁辣,仲以為你係北方黎嘅添。」
2014-03-03
$40 (Lunch)
辣子肥腸