2018-07-22 1796 views
同兩老出街食飯, 要搵間兩位家中廚藝高手都滿意的餐廳真係幾難,尤其是粵菜和海鮮。今次終於俾我搵到了!御膳,是在觀塘工廈中的一間私房菜。訂枱後,御膳whatsapp菜單俾我揀。按人數有不同菜單可選,人多就當然可以試多幾款菜式,人均消費約三百幾蚊。今晚選擇了四位用(套餐 2) $1740,8款菜式和一款甜品。 香芒沙律大蝦球頭盤沙律份量十足,最頂係黃金蝦,爽口彈牙。加埋咸蛋黃,滋味十分。底下的香芒沙律亦不遜色。芒果、蘋果、青蘋果、提子、藍莓,這個雜果沙律好有媽媽feel。 花雕雞油蛋白蒸大肉蟹新鮮的大肉蟹簡單用花雕酒、雞油、蛋白來蒸已經好好味,而且能表現蟹的鮮甜味道。大肉蟹啖啖肉,睇下個蟹鉗就知 生煎東星班12兩蒸東星班就食得多,煎真係第一次食。將東星班開邊,煎到外皮香脆,內裡啖啖嫩滑魚肉,風味不遜於蒸。 白胡椒爆炒南非鮑魚爆炒原隻鮑魚,炒的火候和時間啱啱好,鮑魚肉彈牙不韌,惹味十分。 蒜蓉粉絲蒸蟶子王蟶子王肉厚,爽口彈牙,味道鮮甜。粉絲吸收晒蟶子的精華和蒜蓉的香味,清碟。 江南百花雞半只 江南百花雞係廣州四大名菜,將豬肉和蝦膠釀在雞皮上,雞皮的油香滲透到豬肉,蝦膠增加

生煎東星班12兩
蒸東星班就食得多,煎真係第一次食

江南百花雞半只

江南百花雞係廣州四大名菜
,將豬肉和蝦膠釀在雞皮上,雞皮的油香滲透到豬肉,蝦膠增加菜式的層次感,又香又滑, 色香味俱全。唔係好多師傳願花功夫和時間做依個名菜,難得難得

上湯浸時菜

份量十足,西蘭花翠綠,爽脆。原粒炸蒜增添香氣。簡單菜式都做得咁吸引,讚。

招牌御膳炒飯
一上枱,好香啊。飯炒得乾爽,粒粒分明 、色澤均勻。炒飯間有蝦仁、帶子、肉粒等配料。上菜去到炒飯位其實已經好飽,不過一定要食埋依個樸實美味的炒飯

芒果布丁

最後,一人一個香濃幼滑的芒果布丁作結。

整體菜式用料實而不華,盡顯師傅功力,令我認識到非一般食肆的烹調方法。重點是兩老同樣表示十分滿意,並已諗定下次嚟食邊個菜單。

Type of Meal
Dinner