2019-09-21 621 views
屋企黎緊有喜事,考慮黎觀塘呢間豪裝酒樓擺酒,今晚就黎見識下啲飲宴菜式,原來除左食物真係幾得,連裝修都夠曬氣派,都幾有信心黎呢度擺酒。<燒味拼盤>分別有叉燒、海蜇、燒腩仔。叉燒半肥瘦,海蜇彈牙而調味洽度好處。燒腩切開四小舊,肉質幾軟嫩,一啲都唔鞋口,點啲芥末簡直完美。<花膠元貝燉螺頭>呢個湯超有味,湯料亦好好味,螺頭有咬口,大大塊花膠,又有瑤柱、雞、豬肉,營養都夠曬豐富,而且隔左油先上,感覺唔會好油。<西蘭花炒帶子蝦仁>西蘭花爽脆,如果再熟少少會較好。蝦仁無得彈,夠彈牙,帶子亦非常嫩滑。<西施龍躉球>呢個厲害,一大塊龍躉下面竟然係蒸蛋。等我仲以為係個碗底既白色。龍躉好嫩滑,而且完全無骨。<乾隆石鍋炒飯>黎到係沙沙聲咁每人一個小石鍋上,入面既飯粒粒粒分明,但略嫌比較油,味道係非常出既,有帶子。<楊枝甘露>食到呢度已經幾飽,不過甜品係另一個胃,而且係咁足料既楊枝甘露!味道唔死甜,幾有奶香,作為宴會甜品都幾得體。人均$500左右,幾好。

<燒味拼盤>
燒味拼盤

<花膠元貝燉螺頭>
花膠元貝燉螺頭

<西蘭花炒帶子蝦仁>
西蘭花爽脆,如果再熟少少會較好。
西蘭花炒帶子蝦仁
蝦仁無得彈,夠彈牙,帶子亦非常嫩滑。

<西施龍躉球>
西施龍躉球
龍躉好嫩滑,而且完全無骨。

<乾隆石鍋炒飯>

<楊枝甘露>
味道唔死甜,幾有奶香,作為宴會甜品都幾得體。
楊枝甘露

人均$500左右,幾好。

2019-09-17
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
燒味拼盤
花膠元貝燉螺頭