今晚出面落緊雨,快快搵好野食,喺門口見到呢間餐廳裝修好有格調,就入去試吓啦~ 一坐低店員就問我地飲暖水定熱水,見落雨淋濕左少少凍凍地,所以叫左杯熱水。熱水一到,咦…… 隻杯,流線型 雙層玻璃杯,竟然係丹麥bodum品牌,輕巧、耐熱、晶瑩剔透、高效保溫、不燙手、不產生水珠 ,用嚟裝熱水俾客人飲用,充份顯示誠意。呢款杯比起防滑膠圈款色真係靚好多架,好耐之前喺百貨公司見到,一上手就已經好鍾意。而餐具方面就質感不錯,是WILKENS品牌,我不太認識,翻查後原來呢個係德國大牌子,係孖人牌旗下品牌。見微知著,未食已經感受到店家用心,凡事講究,一絲不苟。揀左幾款野食﹕Mussels / Chorizo / Sherry $88Sherry酒、西班牙Chorizo腸煮青口,青口略小,但肉質飽滿,吸收左辣肉腸咸香味道,更加惹味。Grilled Quail / Romesco / Toasted Almonds $78面層放上九芽菜。呢道菜係最好味,平時好少食到鵪鶉,梗係一定要試。烤鵪鶉配上粒粒烤杏仁,鵪鶉烤得好軟腍嫩滑,仲要骨幼肉多,比起乳鴿好食好多。底層係Romesco醬,甜椒、番茄、果仁、西班牙辣椒

見微知著,未食已經感受到店家用心,凡事講究,一絲不苟。

揀左幾款野食﹕
Mussels / Chorizo / Sherry

面層放上九芽菜。

底層係Romesco醬,甜椒、番茄、果仁、西班牙辣椒粉打成,橙紅色,有一點酸酸甜甜味道,唔辣。

Cured iberian Pork Loin with Garlic & Paprika $68  風乾西班牙的伊比利亞豬(黑毛豬)里肌肉 ,食落味道有少少酸梅味咁,酸中帶甜,幾特別,配酒應該會好食啲。
好薄片。

El Cerdo Paella $198
Paella即係西班牙大鍋飯,又可以叫做西班牙燉飯,但唔應該叫做西班牙炒飯,因為飯係冇炒過架。呢度El Cerdo Paella係配海鮮嘅,用淺身平底鍋,放入蕃紅花、甜椒粉、海鮮、高湯同米慢慢燴,粒粒米都吸收晒濃湯鮮味,好好食,可惜欠缺左焦脆飯焦。
El Cerdo Paella
海鮮有蝦、青口、墨魚,青口較細,但蝦已去殼,爽口。

仲有燒肉同肉腸粒,半肥瘦燒肉有油脂香,味道豐富。

飯係口感彈牙,唔係意大利飯嘅煙韌。份量啱啱好,兩個人分享再加幾道TAPAS就最啱。喺西班牙餐廳食海鮮飯一啲都唔平,一般三數百元,呢度$198,價格算係好抵。

Churros(Spanish Fried Doughnut ) / Nutella Sauce $48
 Churros即係西班牙油炸鬼,呢度係即炸,食起嚟特別香脆,熱辣辣,味道有啲似好脆口嘅沙翁

面頭撒上沙糖同肉桂粉,我就覺得太甜,最好可以減少沙糖份量。

配上Nutella 榛子醬,係一個唔錯嘅甜品

餐廳環境好舒服,燈光柔和。
半開放式廚房同酒吧,會見到店員調製飲品同製作美食,偶爾仲會見到紅紅火光,廚師正在拋鑊呢
!
要提一吓,餐牌裏面只有細細隻字寫住paella,又無註明價錢,要食呢款西班牙燉飯就要向店員查詢喇! 每日都會有Chef Specials,都係要問店員架。

呢度冇加一,餐具同用料十足,正宗西班牙菜,價錢算幾抵~
Type of Meal
Dinner