2019-07-22 154 views
同朋友喺西環食完晚飯, 傾計傾到有啲意猶未盡,咁就要下場去食下甜品再吹下水。朋友講到西環開咗間新嘅中式糖水,仲係難得一見附近可以食嘅芋圓既店,咁當然要試下啦。黑糖檸檬愛玉黑糖檸檬愛玉,應該呢個名。 上面嗰啲topping係珍珠嚟嘅,下面就係酸酸甜甜檸檬味愛玉, 食落去好清新,感覺唔會好heavy,做飯後甜點唔會好有罪惡感。個亮點係個橙色既gummy bear,真係好得意 参元豆花佢個豆花最後一個配料可以4揀1,有芒果,紅豆,香草雪糕同唔記得咩 (好似係愛玉 我就揀左香草雪糕,食著食著融化左仲可以當milk base。 入面嘅料除左豆花仲有珍珠,芋圓,一啲紫色嘅粒粒,咬落有唔同嘅口感,係一個好豐富既甜品:除咗食物以外,佢嘅裝修都好有中國古風特色。 因為間店舖唔算大,基本上都要搭枱。而且外面有時都會有人喺度等,逼住你食完就差唔多要走。所以都唔一定係一個可以吹好耐水嘅地方:埋單每人40蚊左右,都幾合理:

黑糖檸檬愛玉

参元豆花

埋單每人40蚊左右,都幾合理
2019-07-19
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$45 (Last Night Supper)