2021-03-10 591 views
Bookmark 咗呢間餐廳好耐,有西班牙Tapa食,香港唔係太多地方有得食。Tapa 一般為送酒菜,多數都細細碟,可以一次過食多幾款😆。除咗有tapa,仲會有main 同dessert ,種類繁多。咁今次我哋兩個人叫咗三碟Tapa, 一碟main, 一碟dessert, 當然仲有兩杯drink🍸🍹餐廳門口好靚,打開門就好似要進入另一個世界咁😂。餐廳有設bar枱,今次就揀咗坐窗邊☺️Grilled Red Prawns $88呢一道菜好有驚喜,有五隻大蝦🦐 每隻都幾大隻咖! 而最重要係佢會配上一個充滿蝦味嘅香油,好濃郁。所以,食落去就好似食緊平時x幻拉麵蝦味湯底嗰個感覺。蝦味經烤焗後,更為突出,而且蝦肉保持彈身。Tuna Carpaccio $88有八片炙燒吞拿魚腩,吞拿魚腩邊經過炙燒後,更突顯吞拿魚腩粉嫩顏色,有好香嘅魚油味。最特別係配上一個感覺比較中式嘅麻辣汁,食落去開頭連埋啲芝麻就有鹹香味,唔會話覺得好辣,但原來佢個後勁好強,真係幾辣咖🤯 所以,大家可以撈返沙律菜一齊食,或者送酒食,咁就做到一個互相平衡感覺。略嫌一兩片吞拿魚腩有少少根,其他都幾好😆Hot Paprika Wings

Grilled Red Prawns $88
Grilled Red Prawns

Tuna Carpaccio $88
Tuna Carpaccio

Hot Paprika Wings $68
睇落好似好細盆咁,但實質上係好慷慨咁有10隻單骨雞翼。🤩 每隻雞翼食得出好有蒜香味,本身仲諗住佢話蒜辣會有少少辣味,點知原來係煙燻過嘅味重啲。整體上煙炸嘅程度恰到好處,肉質嫩滑且端上檯嘅時候有餘温。😁 未除口罩已經先聞到煙燻同蒜香味😳,唔錯! 😋👍🏻
Hot Paprika Wings

Duck Breast in Sweet Sherry Sauce $128
鴨胸慢煮後再略略煎香表面,鴨胸內心仍然呈粉嫩嘅顏色,所以食落去嗰陣唔會太過硬身,食到香嘅鴨味。而且佢中間有一層油脂,鴨胸更香。另配炸蕃薯條,份量好大,又脆又甜🤤甜些厘酒汁有啲似泰式辣醬醬汁,不過以甜味為主,平衡下鴨胸嘅鹹味。

Churros with Chocolate Dip $58
Churros係嚟西班牙餐廳必點嘅甜品。🤩 即炸嘅churros好香脆而且充滿玉桂嘅香味。 雖然表面沾滿砂糖食落難免會好甜,但係灑上微苦嘅朱古力醬之後反而又會稍稍降低了甜度🤔,但又唔會掩蓋churros嘅香脆和玉桂香🤪,不失為一個好配搭! 😍✨

Red Sangria $60
酒入面有蘋果、橙、肉桂同莓。我覺得佢嘅水果較重,幾容易入口。如果大家唔係太鍾意酒精,不妨叫一杯。
Red Sangria

Pink Pineapple Cooler (Non-alcoholic) $58
呢杯其實就係菠蘿梳打😂,比較酸。😖 建議大家唔好第一啖就飲最底,否則會好難入口。先從上層冇咁酸嘅開始飲落去,味道會容易啲接受。
PInk Pineapple Cooler

整體來講,食物質素同店員態度都好,店員表現積極。始終Tapa唔係成日喺香港都見到,所以大家可以約多啲朋友一齊share多幾款食🙂
2021-03-06
$300 (Lunch)
Grilled Red Prawns
Tuna Carpaccio