cshang628
cshang628
Level 3
2021-10-10
Follow
想吃好久的西營盤日式cafe,間鋪長期都好似頗多人吃,終於的起心肝上網預約假日去食。初次explore西營盤地帶,路原來頗斜,果頭亦都有不少cafe小店。

這間舖原來有兩層,而三樓係賣衫的~裝修比較日式而且最特別係盞燈有塊布包住,枱號係用針織包住嘅石頭🪨。隔唔中會轉下餐牌,轉下時令甜品,用心研發新甜品,有驚喜!good good!!甜品啱食仲可以外賣呢!

✨滑蛋菇菇飯 $108
(雞髀菇、本菇、蛋、菠菜葉)
原本想食五目天丼,但賣曬TT 唯有食滑蛋菇菇飯。兩個飯都是有胡麻醬沙律🥗、足料的麵豉湯、蘿蔔蓮藕漬物、醃白蘿蔔,正。蛋幾香,啲飯粒粒分明,有幾粒大菇粒,可以撒啲七味粉撈埋一齊食,5~默默地食😂

✨Good Good 燒飯團茶漬 $118
(玉子燒、梅子、菇、燒飯團)
睇吓大家鍾唔鍾意濕食,試咗一啖我都係鍾意菇菇飯多啲,哈哈,不過個玉子燒蛋香好重,good good!!

✨抹茶黑豆麻薯磅蛋糕 $68
被抹茶及麻薯吸引了而選的,磅蛋糕口感比較粗糙有顆粒感,而黑豆亦是有咬口的,不會有甜,表皮是有脆脆口感,是鹹鹹脆脆的芝麻香crumble,仲有麻薯夾心,挺好吃!

✨菠蘿黑胡椒芝士蛋糕 $88
其實一開始我不太被吸引,因為菠蘿同黑胡椒? ?朋友表明佢有自信咁嘅配搭一定要試吓佢,ok!! 原來是芝士蛋糕裡有菠蘿絲,只是有微微的黑椒粒,無咩黑椒味,芝士亦都唔會太漏~依個甜品設計原來仲係有意思的詳情可參閱佢哋嘅社交平台~

用餐時間只有75分鐘呢~星期一二休息,有得walk in,但最好就網上訂座咁就唔會驚無位!六點就關門呢!

推薦:🌕🌕🌕🌕🌑
Like