呢間位於西九龍中心入面唔多起眼嘅沾麵店,其實佢係日本山手拉麵嘅過江龍,好多年前已經食過一次,今日去開深水埗就諗起佢,去到見唔使排隊就食呢間啦~因為之前去係假日,要排一陣隊。餐廳係以拉麵售賣機自行買飛,落單後坐低等食就得喇,不過建議食客當然最好先搵咗位啦,搵到位先去買飛~✳️白伝$79濃厚豬骨醬油湯掛喺每啖嘅拉麵上,可以食到拉麵有少許韌度口感同時,叉燒同拉麵亦吸收左濃厚嘅湯汁,叉燒肥瘦適中✳️黑伝$89係加左黑蒜嘅豬骨醬油濃湯,好香黑蒜油味,口感大致上同白伝一樣➕追加左一份半熟蛋$12蛋味濃郁,如果蛋黃可以再流心啲會更加正💡餐廳會有進食步驟同食法教導大家點食,例如一開始依個人口味落調味料令湯底味道更出,之後係加水飲湯✨總括- 價錢親民,性價比高- 湯底雖然濃厚但唔會有油膩嘅感覺- 裝修似日本拉麵店,座位唔多,枱有3-4張另外仲有bar枱座位* 下次想試吓鰹之一滴,每日限定20碗,食完後再同大家報告啦~

✳️白伝$79

✳️黑伝$89

➕追加左一份半熟蛋$12
蛋味濃郁,如果蛋黃可以再流心啲會更加正

✨總括
- 價錢親民,性價比高
- 湯底雖然濃厚但唔會有油膩嘅感覺
2022-03-20
$100 (Tea)
  • 隱世黑伝
  • 隱世白伝