滑蛋蝦仁
滑蛋蝦仁
Level 3
2025-11-24
Follow
今晚同三位「人肉計算機」朋友殺入觀塘「星海」,誓要用最抵價錢食最豪晚餐!📱✏️一入門口就見到超闊落戶外露台,暖黃燈光配微風,坐足3個鐘都唔會被人催,傾計影相一流~枱與枱之間夠私密,仲有專人不停換骨碟,未食已經覺得「夠體面」!🌟
1. 招牌白胡椒蟹焗飯 💕💕💕💕💕
一上枱就聞到濃郁白胡椒香,蟹蓋鋪滿焗到金黃嘅飯粒,蟹肉鮮甜得嚟唔會「霉」,飯底吸盡蟹膏精華,仲有微微焦脆鍋巴!朋友即刻搶住encore半份,話「連飯焦都唔可以放過」~
2. 潮式煲仔翅 💕💕💕💕
侍應即場淋熱湯,翅針粗身又彈牙,湯底濃到黐唇但唔會死鹹,仲有冬菇絲同雞絲增加層次。雖然$20茶芥略貴,但呢煲翅足料到似飲緊「骨膠原炸彈」,值回票價!
3. 杜阮涼炒海斑球 💕💕💕
斑球炸皮薄到透光,肉質仲keep住嫩滑,最正係個涼瓜底!杜阮涼瓜苦中帶甘,同斑球嘅鮮味撞出神奇balance,怕苦嘅朋友都忍唔住夾多件~

4. 香烤京式片皮鴨 💕💕💕💕
師傅即席片皮,鴨皮脆到「咔嚓」聲,油脂化開似焦糖布丁!麵皮蒸得軟熟,夾埋青瓜絲同蜜糖醬,邪惡但停唔到口。唯一挑剔係醬料偏甜,北方人可能覺得唔夠正宗。
星海絕對係「精算族宴客秘密基地」!🌟 人均$300有找,但由戶外露台環境到侍應換碟速度都似五星級,過年包場或公司聚餐都夠氣派。特別推薦白胡椒蟹飯同片皮鴨,食材新鮮度贏晒同區酒樓~下次要試埋佢哋星級婚宴場地!🦆✨
Like
Ratings