2017-11-18 5203 views
平時食buffet要有蟹食價錢都唔平,今次發現銅鑼灣呢間酒店有蟹主題buffet,價錢本身唔貴,仲有唔少優惠,簡直為我地呢個愛蟹家庭而設預先book左位,呢日準時6:30pm黎到,估唔到已經好多客入座,侍應帶我地坐好後,就開始拎野食啦~拎野食既a區域唔算大,但食物放得密,其實食物種類不少,而家refill得好快~黎食蟹主題buffet,我地當然主攻蟹類食物,凍食既有蟹腳,膏蟹,牛油果蟹肉沙律,熱食有蟹腳蒸粉絲,避風塘炒麵包蟹,日式蟹肉蒸蛋,菜螃蟹,炸物有炸軟殼蟹,另外仲有即叫即製既蟹膏醬炒天使麵,種類非常多,完全不會令人失望凍蟹腳大大隻,啖啖肉~凍蟹蟹蓋非常多膏,食一個已經好滿足~蟹腳蒸粉絲,亦係啖啖肉,粉絲吸哂蟹汁精華,加埋香蒜既味道,正~避風塘炒麵包蟹,係我最喜歡既一款,蟹多肉,味道鮮甜,炒得香口惹味,不會太辣~炸軟殼蟹因為預先炸定,食落不夠脆~另外仲有天婦羅蝦,炸雞,咖哩角等~三文魚芝士卷,各式芝士,火腿蜜瓜等等~沙律種類同配料亦好多,左邊的牛油果蟹肉沙律我自己好喜歡,以牛油果,蟹肉,青瓜混合少量沙律汁,酸酸地,味道好清新,食多都唔會好飽好膩,味道好好,感覺好回本甜甜種類亦好多,

凍蟹腳大大隻,啖啖肉~
凍蟹蟹蓋非常多膏,食一個已經好滿足~

炸軟殼蟹因為預先炸定,食落不夠脆~
另外仲有天婦羅蝦,炸雞,咖哩角等~

三文魚芝士卷,各式芝士,火腿蜜瓜等等~

甜甜種類亦好多,各式奶凍,蛋糕,葡撻,大福餅,生果,麵包布甸等等...

另外仲有movenpick雪糕同雪糕三文治,孖條等等...仲有師傅現場即製梳乎里~

其他食物仲有現切燒牛扒,各式刺身,數款熱食,因為只能放12張相片就沒有post到啦~

每位贈送半隻凍龍蝦,有膏,肉質就比較實~

第一 round 每款蟹都拎少少試下先~
質素真的不錯,有鮮味,肉質亦唔拆,有驚喜~

師傅現場即炒意粉,味道非常香~
味道鮮,不太咸,必試

限量製作的梳乎里,每次出爐有7個,要吃就要排隊取

最後一定要食既movenpick雪糕,自己雪糕自己畢,仲有多款topping可以加,亦可用自動 pancake機既pancake加埋雪糕自製甜品,但我地都太飽所以就無食pancake啦~

今次雪糕係士多啤梨味,酸酸甜甜,正