2019-01-06 851 views
今日終於可以同閨蜜👭一齊飯聚啦😍 知我係超級抹茶控🙈,閨蜜今次就帶我黎呢間The One 既「宏」兩個人就揀左兩款Set,都係蛋包飯😂因為大家都好中意食蛋🙆‍♀️Set 1️⃣ 燒雞蛋包飯 ($108)燒至8成熟既雞蛋,金黃色既蛋汁非常豐富,柔軟嫩滑得直滑進喉嚨中,加上選用日本蛋,比普通雞蛋更富蛋香😍另外,餐廳仲選用左日本米既代表「新瀉米」作為飯底,「新瀉米」外型圓潤,有別於普通米,口感更煙韌更綿密更清香❗️香滑日本蛋加上綿綿新瀉米,一流呀👍而旁邊既燒雞,煎至香脆,外皮薄又吾油膩,肉汁豐富,沾埋微甜日式咖哩,不得了呀😋😋💡套餐本身送高級斯里蘭卡紅茶,如要轉其他飲品,正價可治$20我就當然揀左最愛既宇治抹茶奶 (+$20)😎濃郁既抹茶奶,香滑順口,甜度又適中,好正🥰💡每份套餐都配有沙律一碗Set 2️⃣ 鰻魚蛋包飯 $148蛋包飯我就吾再講🙈 至於鰻魚,約有一個手掌般大,厚肉而又無骨,肉質嫩滑,入口油脂豐富,而鰻魚汁更令整個味道得以昇華。初茶 (+$19)第一次飲初茶,茶味較淡但又不失茶香呢~💡每份套餐都附上濕紙巾,真係好貼心呢甜品就緊整餐飯既焦點🙆‍♀️雜果窩夫 (日本香草雪糕,雜果)($68)窩夫

Set 1️⃣ 燒雞蛋包飯 ($108)

燒雞蛋包飯

我就當然揀左最愛既宇治抹茶奶 (+$20)😎

濃郁既抹茶奶,香滑順口,甜度又適中,好正🥰
宇治抹茶奶

💡每份套餐都配有沙律一碗

Set 2️⃣ 鰻魚蛋包飯 $148
鰻魚蛋包飯

初茶 (+$19)

第一次飲初茶,茶味較淡但又不失茶香呢~
初茶

💡每份套餐都附上濕紙巾,真係好貼心呢

甜品就緊整餐飯既焦點🙆‍♀️

雜果窩夫 (日本香草雪糕,雜果)($68)

窩夫入口外脆內鬆軟,配搭上草莓醬,酸酸甜甜易上癮,而雜果仲係新鮮水果呢🙆‍♀️最欣賞既一點係,窩夫厚度適中,因此咬落會更為香脆,有d 窩夫就實在太厚實,以至食多幾啖就覺得口乾乾。
雜果窩夫

抹茶雪糕拿破倫 ($98)
呢款拿破倫要比十個讚👍 擺盤吸睛,而香酥脆既拿破倫夾住茶味濃郁既抹茶雪糕,入口即融,4件真係吾夠呀💕
抹茶雪糕拿破倫 ($98

值得力推既餐廳👍

用料足,食材更吾馬虎,而甜品都做得有心思有質素,更甚大多數甜品店呢🥰

2019-01-03
  • 抹茶窩夫