有一個朋友每次見到我post有海膽嘅食物都會問我係邊間餐廳,今次就決定帶佢去試海膽意粉。呢間西餐廳藏身於隆堡柏寧頓酒店之中,平時經過未必會留意到。呢度主打生蠔、海鮮等等,服務員亦好詳細為我地介紹唔同產地嘅生蠔,不過我地對生蠔興趣不大。見到有蠔Risotto反而覺得幾特別,米飯用蠔湯煮過,鮮味十足!飯嘅烹調時間拿捏得剛剛好,粒粒分明,煙韌帶嚼勁。蠔煎至外層金黃焦香,蠔身肥美,十分鮮甜。海膽蟹肉扁意粉放上亮麗飽滿嘅海膽,賣相吸引扁意粉有咬口,每一條都掛上濃稠嘅番紅花忌廉汁,味道香濃。海膽新鮮甘甜,入口軟滑,見到朋友食得好滿足!最後當然唔少得甜品!呢個梨批絕對值得等上20分鐘!焦糖酥皮舖上熟透了嘅梨肉,香氣撲鼻~~食嘅時候倒少少淡忌廉,份外香甜可口。非常鍾意酥皮嘅質感,咬落香脆得來微微煙韌,啖啖散發焦糖香梨肉爽口清甜,水潤多汁,減輕了整體膩感。雖然價格對我來說有點高,但食物質素令人滿意,希望下次有機會嚐嚐其他菜式。

Oyster Risotto

Sea Urchin Linguini
海膽蟹肉扁意粉放上亮麗飽滿嘅海膽,賣相吸引

Pear Tarte Tatin

梨肉爽口清甜,水潤多汁,減輕了整體膩感。

Type of Meal
Dinner