Reginanana~
蒜蓉卜卜蜆鍋好惹味!推介!
Reginanana~
Level 4
2025-11-05
Follow
是日同老公OT完收工,兩個都攰到散晒😮‍💨,身水身汗仲要煮飯真係諗起都怕怕。我哋交換咗個「不如是但食啲嘢」嘅眼神,即刻有默契咁行咗去樓下呢間打咗好多次邊爐嘅火鍋店。呢度唔玩咩花巧嘢,熟口熟面,燈火通明,光猛嘅燈光照到啲食物都精神啲✨。環境正正常常,卡位夠闊落,坐得幾舒服,冷氣亦夠凍,啱晒我哋呢啲想快靚正搞掂一餐嘅打工仔。總之就係嗰種唔使點用腦,行入去坐低就自然識叫嘢食嘅地方。👩🏻‍❤️‍👨🏻
蒜蓉卜卜蜆鍋 ⭕️⭕️⭕️⭕️⭕️
個鍋一上枱,濃烈嘅蒜蓉香氣已經霸道咁衝入鼻腔,未食已經流晒口水🤤。開火無耐,啲蜆就喺我哋面前好似表演咁,一隻隻「卜卜」聲咁打開,視覺同聽覺都好治癒!啲蜆大大隻,隻隻都脹卜卜好飽滿,最重要係完全無沙,食落啖啖肉,鮮甜无比。個湯底集齊晒蒜蓉、辣椒同蜆嘅精華,愈滾愈濃郁,之後用嚟淥其他配料,簡直係畫龍點睛,惹味到停唔到口!
米走雞皇牌拼盤 ⭕️⭕️⭕️⭕️
呢個拼盤係懶人恩物,一次過試到三款招牌貨,次次嚟都會點。
- 烏卒卒黑松露手打鮮墨丸:呢粒黑漆漆嘅丸真係好掂!黑松露味非常突出,但又唔會蓋過墨魚本身嘅鮮味。口感超級彈牙,咬開仲見到一粒粒嘅墨魚肉,證明真材實料,絕對唔係溝粉貨色。
- 竹笙墨魚滑:竹笙同墨魚滑呢個組合,簡直係無得輸。竹笙好似海綿咁,索盡晒卜卜蜆鍋嘅精華湯汁,一咬落去,湯汁喺口中爆發,爽脆得嚟又夠juicy。墨魚滑亦打得好滑溜,口感爽彈,兩者加埋層次好豐富。
- 哈哈蝦中寶:外型似一隻脹卜卜嘅蝦餃,皮薄餡靚。入面嘅蝦肉爽甜彈牙,加埋少少豬肉,食落鮮味十足。正正常常,穩陣之選。
澳洲和牛封門柳 ⭕️⭕️⭕️⭕️⭕️
呢碟牛絕對係今餐嘅重頭戲!油脂雪花分佈得好均勻,賣相已經好吸引。夾起一片,喺滾湯入面輕輕灼十零秒,見到佢轉做粉紅色就即刻拎起。一啖擺入口,肉質超級軟嫩,牛味濃郁到不得了,幾乎唔使點用力咬就化開,油脂甘香充滿成個口腔,幸福感爆燈!😋

虎蝦 ⭕️⭕️⭕️⭕️
啲蝦上枱時仲好生猛,新鮮度無容置疑。大大隻,放入鍋煮熟之後,蝦殻好易剝,代表夠新鮮。蝦肉緊實爽彈,啖啖肉,鮮甜味十足,連蝦頭都有唔少膏,好滿足。

手打豬肉丸 ⭕️⭕️⭕️
雖然睇落好普通,但食落就知同超市買嘅急凍貨係兩回事。肉丸好有咬口,食得出豬肉嘅纖維感同肉汁,而且調味適中,唔會死鹹,配埋個湯底食,係樸實嘅美味。
呢度就係我哋嘅「日常食堂」無誤啦!當你同另一半都做到筋疲力盡,連嗌外賣都覺得煩嘅時候,呢種喺屋企附近、唔使等位、上菜快、食物質素又長期保持到水準嘅小店,真係最佳嘅心靈慰藉。🥳 無咩特別裝修,亦無咩驚人嘅菜式,但就係呢份恰到好處嘅便利同穩定,令我哋一次又一次咁返嚟幫襯。食飽飽,埋單走人,成個過程暢順又舒服,完美解決咗我哋唔想煮飯嘅煩惱!👍
Like
Ratings