twinkleman
twinkleman
Level 4
2017-08-27
Follow
雖然近排天氣持續高温,亦無損我食火鍋既意欲,所以今日專情約朋友出去食火鍋
依度既既裝潢同擺設,好古色古香之餘,仲有種宮廷既感覺,非常特別。

坐低之後,侍應亦提供兩份聖旨我地,而選擇既湯底口味,全部都係聖旨入面,非常驚喜,而且仲好有心思。

而依度既火鍋配料選擇亦好多,可以配合到各人口味。

康熙花膠雞湯底:當侍應拎個火鍋過黎既時候,已經覺得個鍋非常有氣勢,因為兩邊既手柄都分別有個龍頭,盡顯氣派。
花膠係女人既恩物,滋補同養顏。而且花膠size比我想像中大塊,食多幾塊都唔怕。而花膠索滿左雞湯既精華,越煮越入味,食落去好有雞味之餘,好稔滑同爽口。另雞肉既肉質好嫩滑同juicy。好正!

鹿兒島日本黑豚肉 :黑豚肉放左係掛架上面,放得非常精緻。另黑豚肉脂肪比例平均,食落去爽口之餘,同好有豚肉既香味,好味!

黑松露墨魚滑:黑松露均勻咁攪勻左係墨魚滑入面,見到賣相已經好吸引。食落去墨魚滑口感好彈牙,仲有好濃郁既黑松露香味,兩種味道加埋一齊,簡直互相輝映,好味!

萵筍:我每次食火鍋必叫既萵筍,萵筍好新鮮翠綠,而且食落非常脆口,仲有淡淡既筍味,果然係食火鍋既良伴。

蜂巢豆腐:蜂巢豆腐唔係度度地方有得食,所以見到依度有就即刻叫黎試下。蜂巢豆腐放落去花膠湯底,簡直係絕配既配料之一,因為豆腐吸飽左湯汁,食落去口感滑嫩同埋爆湯汁添,唔洗點任何醬汁都已經好入味!

竹蔗茅根:食火鍋,例牌必叫既飲品,清熱又下火。味道好鮮甜可口,正。
Like
Ratings