米線相信係香港人嘅comfort food,之前介紹過主打酸辣既唯一雲貴川、葵涌隱世米線、fusion既十三姨,今次介紹嘅呢間係米線關注組薄有名氣,原來係以前荃灣好出名不過而家搬咗去九龍灣,再次證明荃灣係米線之城,九龍灣算近返工嗰邊但要搭車過去,上網睇好多人排隊所以特登避開高峰時間,今次終於有機會食到。肥仔雲南小鍋米線係一間喺荃灣經營左18年嘅米線店,係上年九月因為疫情加上無良業主加租被迫結業,當時荃灣嘅街坊都唔捨得,不過店主兼大廚係今年一月喺九龍灣重開餐廳,仲由雲南小鍋米線改名做肥仔雲南小鍋米線,人氣不減,繁忙時間可以排成半個鐘,聽講連cloud都成日去幫襯。店主表示荃灣競爭大租金貴,而九龍灣嘅新店就方便廚附近嘅屋企人返工,啲舖位雖然細,不過啱晒家庭式經營。餐廳主打酸辣、麻辣小鍋米線,仲有紅薯粉同多款小食供應。九龍灣嘅店舖位置比較偏僻,係屋苑商場入口嘅巷仔,比較難搵,我都搵咗成個字,而且會不定期休息,如果擔心摸門釘可以喺社交平台睇近況。如果係平時晏晝會比較多人,而且外賣比較多,可能要等幾個字先入到去,如果想避開人流可以下午茶先去。餐廳入邊係茶餐廳格局,環境算企理,提供嘅嘢食同以前舊舖

餐廳入邊係茶餐廳格局,環境算企理,提供嘅嘢食同以前舊舖一樣,湯底一樣係每天新鮮熬製。招牌化酸辣小鍋米線,配料方面有近50款可選,最多人揀嘅係腩肉同豬軟骨,仲有出邊少見嘅螺旋藻、墨魚頭等,米線仲有自製酸菜。
🍜 麻辣小鍋米線 小辣 💰32(👅: 8.5/10)
呢度米線嘅湯底係用上四十幾斤豬骨,每日新鮮熬製六個鐘,而辣可以揀麻辣或者酸辣,辣度分別有bb 辣、微辣、小辣、中辣同大辣,第一次食所以就揀咗麻辣小辣。

麻辣小鍋米線
湯底飲落去味道濃郁,偏鹹少少不過我覺得可以接受,小辣嘅程度大概係譚仔嘅二小辣,唔算好辣啱啱好,唔會辣到食唔到米線同其他餸嘅味道,不過食內耐會有少少麻嘅感覺,唔會好確喉,非常惹味,湯底唔會好油膩,雖然佢係麻辣,不過入口係有少少甜味同埋有酸辣味,麻辣酸甜既比例大概係4:2:2:2,估計酸辣嘅話酸嘅程度會再多啲,依家嘅話就酸味味道適中,平衡得幾好,雖然飲落去有啲口乾不過我都飲咗唔小。

麻辣小鍋米線
米線份量算多,幼身,咬落去算爽口彈牙,軟硬適中,唔會太腍亦都唔會太硬,索湯能力就正常。

湯底仲會有唔少肉碎,係瘦肉而唔係肥膏,食落去感覺應該用過五香花椒一齊炒,唔係單純落麻粉,配料仲有芽菜、韭菜、酸菜,唔會剩係得米線咁寡,配料同湯都好夾,同米線一齊食好惹味。
🍜 蘿蔔 💰0(👅: 8.5/10)
蘿蔔份量幾多,有四大舊,咬落去冇渣,夠哂腍,而且多汁,食落去清甜,而且可以索哂個湯。
🍜 腩肉 💰9(👅: 8.5/10)
腩肉嘅份量幾多,有成十幾塊,腩肉同平時食開嘅唔同,唔算係肥個種而係偏瘦,比較薄片,咬落去算有嚼勁,醃得唔錯,食落去入味,會食到五香同埋麻油嘅味道,帶少少辣味,係幾惹味,好似食緊薄片嘅牛肉但唔會太碎,略嫌肉質比較鞋口少少,如果大家想食好多脂肪嘅腩肉會失望,我自己就可以接受。
🍜 墨魚頭 💰12(👅: 8/10)
墨魚頭喺米線鋪來講都算係唔常見嘅餸,加上喺呢度嘅招牌所以就叫咗。墨魚頭比較大粒,咬落去爽口彈牙,有嚼勁但唔會好韌,食落去新鮮,有小小墨魚鮮味,同湯一齊食幾夾。
🍜 凍奶茶 💰7(👅: 7.5/10)
呢度嘅凍奶茶茶底一般,比較普通,不過怕辣都可以飲下 。
🌟米線份量都算大碗,價錢就係中價,有啲人覺得比較重味味精多,我就自己覺得可以接受,個湯可以飲吓不過唔會飲晒,湯底唔會太多油算幾溫和,如果係餸方面我覺得老闆娘同埋雲南小鍋米線會更出色,嗌咗小辣就唔算好麻好辣,下次會試吓中辣同埋試吓酸辣米線,以食物質素來講係值得再戰,如果喺附近返工我應該會成日食。

👅味道: 8.5/10
🍴環境: 7/10
💰消費: $40-60pp (服務費: NA)
2021-11-30
$60 (Tea)
  • 蘿蔔
  • 腩肉