2022-03-16 353 views
呢間好出名食石板燒牛肉嘅餐廳有幾間分店,今次嚟到荃灣試下先,店面沉色嘅木板外牆上面有大大個立體嘅「秘」字,幾有氣派,入面就係簡單工業風,空間唔大,燈光偏暗食物選擇唔多,主打都係石燒套餐、鰻魚飯同野菜鍋。午市包一罐汽水,另外可以加錢配定食(+$20)包括秘之飯素同一隻楓糖流心蛋。所謂秘之飯素就係白飯加紫菜碎、飯素同甜甜嘅日式醫油,但飯素太多略嫌偏鹹。溏心蛋半流心,蛋黃唔會過熟,蛋白較硬,麻麻地楓糖浸甜味,少怪。自助燒肉套餐一人一爐,可以慢慢邊食邊燒,鍾意生啲熟啲又得,而且燒嘅過程都幾好玩。價錢偏中上,份量雖然睇落唔多,但食落都夠飽_➤板燒吉列牛🐮🥓$118+$20外層預先炸好嘅美國安格斯牛肉已經切好一片片擺得好整齊,賣相唔錯,份量都唔少,有十幾塊左右。連埋一個細細嘅燒爐,燒前先用牛脂塗勻石燒板嘅表面,咁就冇咁易痴底,每面各燒幾十秒,七成熟左右就食得,不過掛住傾計,差啲燒燶咗😂吉列牛脂肪分布都幾平均,望落色澤質素唔錯,切得厚薄均勻,食落肉質鬆軟有油香,不過有少少筋。吉列脆邊唔會過厚,燒完都仲好完整唔會散開,食落香脆(尤其頭尾部分),外脆內軟,正! 面頭灑左黑椒同鹽調味,唔使額外點任何醬料就

_
➤板燒吉列牛🐮🥓$118+$20
外層預先炸好嘅美國安格斯牛肉已經切好一片片擺得好整齊,賣相唔錯,份量都唔少,有十幾塊左右。連埋一個細細嘅燒爐,燒前先用牛脂塗勻石燒板嘅表面,咁就冇咁易痴底,每面各燒幾十秒,七成熟左右就食得,不過掛住傾計,差啲燒燶咗😂吉列牛脂肪分布都幾平均,望落色澤質素唔錯,切得厚薄均勻,食落肉質鬆軟有油香,不過有少少筋。吉列脆邊唔會過厚,燒完都仲好完整唔會散開,食落香脆(尤其頭尾部分),外脆內軟,正! 面頭灑左黑椒同鹽調味,唔使額外點任何醬料就咁單食都夠哂味,整體唔算膩,下次試埋黑松露味先😋
板燒吉列牛

➤板燒安格斯牛🐮🥓$118+$20
唔想食吉列邊可以揀呢款,同樣都係安格斯牛,份量都多,但厚度比吉列牛薄差唔多一半,個人覺得食落口感層次冇咁特別冇乜咬口,有啲唔夠喉嘅感覺。不過都算肥瘦均勻,色澤紅潤有肉汁,同樣都冇咩特別調味,但感覺比吉列牛重牛味多啲同嫩啲,整體冇乜特別,似一般普通燒肉
板燒安格斯牛

元朗教育路105號鴻運樓地下3號舖
佐敦偉晴街11號地下
銅鑼灣謝斐道522號地舖
2022-02-23
$138 (Lunch)
板燒吉列牛
板燒安格斯牛