2018-12-07
火水爐係我近排會推薦朋友黎打邊爐嘅好地方,尤其係大胃口,又有要求嘅朋友仔。今次一行4人,9點後黎,仲要訂埋座,有個花膠雞煲,海鮮拼盤同其他配料打邊爐。之前係鮑魚雞煲,今次係花膠雞煲。兩次都各有精彩,份量十足。細胃表示,食完雞煲飽咗4成,其他朋友繼續努力!之後就上湯底,叫咗沙爹湯。佢味道同濃度好岩我口味。剛剛嘅雞煲食完已好heavy,如果仲要勁濃嘅話真係too much。海鮮拼盤,本來係送嘅。我都要挑剔佢無得唔要個拼盤,平少少又的確好衰,不過如果可以flexible 比人揀唔要咩海鮮就好,例如我地打邊爐唔鍾意蠔,如果可以剔走就好,我地次次都覺得浪費。不過佢個伴盤比上次多左墨魚滑,正正!又如果魚片都可以任食就好喇。點解我好似係咁講「如果點點點就好」?因為我發現店主似乎有睇我地嘅食評。明明上次無金菇,我喺Openrice 呻點解無,今次就有喇!佢嘅配料一向出色,尤其個牛。呢個都係我一直會來,帶埋朋友黎食嘅原因。仲有,呢度嘅千層頭腐同牛丸都不容忽視。千層豆腐索晒啲汁,咬落去部分汁鎖喺千層入面。而牛丸就完全無冰味,爽口彈牙!最後仲有個懷舊甜品。其實食到最後已經夠飽,但都忍唔住要食多少少。