2021-02-24 57 views
近期大家都少咗出街食飯,難得今日約咗好朋友食lunch 兼聚下舊。當然要揀一間好一點的餐廳。最後選了呢間石燒餐廳,位於尖沙咀金馬倫道,一來貪佢位置交通方便;二來鍾意佢賣點係嚴選優質燒烤肉;三來見到佢係 OpenRice 預早訂枱可以享有九折優惠,咁樣又慳錢又可免除等位既煩惱。顧名思義,呢間餐廳主打牛肉,並且利用石板來燒烤,十分滋味。其實我好耐之前曾經食過石燒,所以一直念念不忘。我自己覺得呢個石燒係幾正,既可以按自己喜好調較生熟程度口味。而且一人一爐,方便又衞生。仲有就係唔知點解,食完又吾覺會成身都係燒肉味。正!雖然話食 lunch ,不過我和朋友都喜晏少少先食,諗住可以避了午市不用太多人太擠迫。所以訂咗3:00pm ,而我大概2:45到,發現嗰果時間餐廳都仍有不少食客。所以,真心建議大家最好預先訂枱較為穩陣。由於訂了枱,所以核對了資料無誤之後,便立即被安排入座了一張4人枱。因為當時冇曬卡位了。每張坐椅都加有軟墊,都一樣咁舒服。目測呢間餐廳除了有三大個卡位,每個卡位大概可以坐到6-8人,啱曬一班朋友仔食住燒肉、傾下密計。其餘仲有一些半卡位。一搬都是四人枱,大概有8-9張左右。枱與枱之間的

正!

所以,真心建議大家最好預先訂枱較為穩陣。

其餘仲有一些半卡位。一搬都是四人枱,大概有8-9張左右。枱與枱之間的空間距離都足夠嘅。

我朋友仲未到,咁我緊係先睇下餐牌有乜嘢好食啦。
發現佢有多款石燒定食,而且不單止牛肉,仲有羊、雞和豬,甚至乎有雙併。
而牛肉係主打,所以選擇特別多。有和牛西冷、和牛肉眼,仲有牛舌、吉列牛,最估唔到係連風門柳都有,真係花多眼亂。

吉列草飼牛肉眼定食

嚴選風門樓定食

選擇困難症嘅我,最後揀咗 「吉列牛肉眼定食」。因為自己屋企吾識整,所以出街要食啲特別啲嘅。

吉列當然要食佢脆卜卜既面,加埋肉質鮮嫩嘅肉眼,煎到面脆而牛肉半熟,一啖咬落去,真係一次過享受到曬兩種不同口感。

而我朋友就揀了「嚴選風門柳定食」。風門柳本門牛味較濃,師傅將佢薄切。只要放上石板上每邊燒數秒已經可以食用,沾埋個醬汁,送飯一流。

每款定食都包埋前菜、味噌湯和飯。如果喜歡,仲可以追加一款小食和飲品。

麵豉湯

食完燒肉同飯,最後飲埋個湯,就劃上完滿嘅句號。

打開個蓋 ...... 咁得意個湯有菇嘅?幾足料喎 ...... 哈哈~

咦~~~ 睇真啲,吾係喎 ...... 嘩 ~ 係豆腐切出嚟既「豆腐花」呀
。真真要大大力比讃

老實講 , 呢啲手功加上心機既菜,真係冇諗過今日會比我遇到。一碗小小嘅味噌湯,師傅也都一絲不苟,用心製作,十分難得。
值得推薦大家去試。

2021-02-23
$150 (Lunch)
吉列草飼牛肉眼定食
嚴選風門樓定食