2017-11-28 46 views
之前其實黎過呢間餐廳食嘢,今日又來到深水埗,第一時間我就諗到要再嚟呢度啦!呢一間餐廳以手作米苔目為主打,係全港唯一。講真,係其他地方真係未聽過米苔目,因為上一次黎食米苔目,覺得個面好爽口、好彈牙,所以今日就再嚟食啦。因為上一次已經食過米苔目,所以見到餐牌上寫着有一個叫做台灣客家粄條,所以就試吓呢一樣野。呢個就係台灣客家粄條啦,外型有啲似河粉,但食落比河粉大塊,而且爽、滑!餸菜方面我就叫咗豬潤、鴨肉同埋雲吞。成碗麵好大碗,餸菜都好足!首先要講下個鴨肉先,唔好以為得兩三塊,成碗入邊至少有五、六塊。鴨肉好林,但係又好爽口,應該淹過嚟,有少少味,但一啲都唔咸。好味!豬潤超爽!係超爽!一啲都唔腥,好鮮甜!呢個大家黎到一定要食!小食方面:花雕醉香豬雙脆雙脆就係豬耳同豬脷。花雕味唔算好重,淡淡地,有少少芝麻香。豬耳同豬脷就真係好脆,好爽,做小食一流!烏梅仙草本身以為得餐牌上既飲品,原來牆上都貼左好多。我就揀左呢杯啦。烏梅好香,飲落酸酸地、甜甜地。仙草都幾多,每一啖都飲到!跟粉麵嗌只需加$15呢度野食價格平,味道好,好多都係手作食物,用心製作,值得再黎!

台灣客家粄條

好味!