無得去日本,就係要食一蘭去下DONKI😚。一見到大大個牌,就知道到左啦🤤行埋條長樓梯落去就到了。入面好似行迷宮咁,行啊行啊終於到。因為我地唔想等位,所以揀左坐正常位,唔係一人一格咁坐。我哋嗌左兩碗一蘭拉麵、一蘭精選套餐、一碗珍珠米飯。一蘭拉麵 $95都冇咩好點評㗎啦,相信一蘭拉麵嘅味道係點,大家都心裏有數。 唔知點解感覺上無係日本咁好食😂,可能因為隔黎飯香( ´▽` )ノ 食落個感覺同普通一碗港產拉麵無咩分別🤧。如果唔係想一解思鄉病,我諗都唔會無啦啦走入一蘭到食一碗拉麵,尤其是佢嘅味道冇咩特別。一蘭精選套餐 $65因為淨係食拉麵,唔係好夠飽。套餐就係包四塊豚肉、紫菜、黑木耳、溫泉蛋,所以其實嗌套餐都幾抵。另外,套餐裏面跟埋嘅豚肉係比正常跟麵上既豚骨厚,感覺好食啲😏!隻溫泉蛋同係日本食既一樣咁好,可能係我遲下仲會係香港食一蘭既最大原因😚。珍珠米飯 $25同行男人痴線,佢叫左碗飯,佢話做湯飯好好食😂。佢嘅意思係啲珍珠米吸收晒啲一蘭湯好好味,但呢個食法我真係第一次見。我試過就覺得有啲奇怪啦,同埋我偏向食開淡味,所以當啲飯吸收左湯之後,變得比較鹹,唔太岩我,不過同行嘅痴線佬就話好好食🤨🤨!一蘭

一蘭拉麵 $95

一蘭精選套餐 $65

珍珠米飯 $25

一蘭最新做推廣,download一蘭Apps,佢就會送半份燉煮豚肉燒。坦白講味道有啲奇怪,同埋豚肉片好碎。不過贈品就算啦😛。如果佢之後推出呢個新產品,我諗我都係會食返傳統豚肉🤫。
燉煮豚肉燒

埋單$308(有加一)
2020-11-06