2015-12-19 377 views
早前朋友生日, 提議去Moon Thai食泰國菜, 我地都無去過, 所以就無所謂.店內裝修偏向簡約, 燈光較為昏暗, 幾有情調.我地點了酸辣無骨鳳爪沙律.對於不太食得辣的我, 這個沙律辣度尚可接受.鳳爪幾爽身, 加上又酸又辣的汁, 的確幾醒胃.泰式蝦多士.蝦夠新鮮又彈牙.而多士夠脆身, 雖然稍為油膩了一點, 但我自己可以接受.炭燒雞肉, 牛肉和豬肉沙爹.一共有三款口味, 我試了我最愛的牛肉串.牛肉肉質尚算嫩滑. 味道調教不錯, 幾入口, 不用點汁已夠味道. 若想惹味一點, 可以點沙爹.泰式煲仔翅.上枱已被賣相所吸引. 當中翅的份量好多, 仲有冬菇和蟹肉作為配料.蟹肉相當鮮甜.翅可以用一排排來形容, 一排排食起來, 口感豐富多好, 又夠鮮味.也附有幾款醬汁, 客人可以因應自己的喜好, 而加入煲仔翅中, 但我自己鍾意原味就咁食. 我地幾個也愛食海鮮, 尤其是蟹, 點了香草粉絲焗蟹煲.這是我最愛的煮法. 上枱時已經香味撲鼻.肉蟹好大隻, 色澤又靚, 可見蟹是夠新鮮.入口時, 肉質夠爽口和彈牙, 味道又足夠.當然一定要食粉絲, 因為粉絲吸收晒所有蟹的精華, 所以好入口, 但又唔太咸.粉絲煮得夠

店內裝修偏向簡約, 燈光較為昏暗, 幾有情調.
我地點了酸辣無骨鳳爪沙律.
對於不太食得辣的我, 這個沙律辣度尚可接受.

鳳爪幾爽身, 加上又酸又辣的汁, 的確幾醒胃.
泰式蝦多士.
蝦夠新鮮又彈牙.

而多士夠脆身, 雖然稍為油膩了一點, 但我自己可以接受.
炭燒雞肉, 牛肉和豬肉沙爹.
一共有三款口味, 我試了我最愛的牛肉串.

泰式煲仔翅.
上枱已被賣相所吸引.

當中翅的份量好多, 仲有冬菇和蟹肉作為配料.

蟹肉相當鮮甜.
泰式煲仔翅
我地幾個也愛食海鮮, 尤其是蟹, 點了香草粉絲焗蟹煲.
香草粉絲焗蟹煲
這是我最愛的煮法.

上枱時已經香味撲鼻.

肉蟹好大隻, 色澤又靚, 可見蟹是夠新鮮.

入口時, 肉質夠爽口和彈牙, 味道又足夠.

粉絲煮得夠乾身, 口感軟硬適中.

仲有就是原條明爐蒸魚.
一直用個爐保持熱度, 這樣就不怕凍了.

魚夠滑身,
調教的味道又剛剛好, 入口時不會覺得有腥味.
連不太鍾意食魚的我, 也覺得這個不錯.

Type of Meal
Dinner