十下火鍋

SUPPA Hot Pot by ATUM
今日好開心, 同新朋友一齊去打邊爐間鋪叫十下, 一聽就知係打邊爐啦(恰下恰下)佢裝修好有趣, 係走7,80年代路線, 舊香港感覺開頭都無留意, 食食下先發現佢一直播緊d 好懷舊嘅金曲(我唔會話我識ga, 我好後生ga 咋!!).四個人叫左兩份二人精選套餐,食完真係飽到一個點,圖中所見係二人鍋加四人配菜份.🔹龍蝦鮑魚海鮮鍋 每位$358(另加$40)我地揀左呢個湯底, 除左覺得應該會好好食之外,個賣相亦相當吸晴,大大隻龍蝦開半,相當有氣勢!! 結果唔止好睇, d 海鮮令個湯底好清甜, 唔係平時西式龍蝦濃湯個隻味,係海鮮自身餚出黎既鮮甜味,配料都好足,有鮑魚,海螺又大大粒, 好多蜆,帶子,仲有少少蕃茄提味,隻龍蝦好好肉地,成個湯底好滿意!.🍲調味料 (免費)十下嘅調味料唔搞太多花樣, 但應有嘅佢都有, 有炸蒜, 生蒜, 芫茜, 葱花, 辣椒特別少少有 醋, 麻油, 同胡麻醬(茶壺先係豉油, 唔好倒左支醋黎當豉油呀).🍲十下三寶滑三個滑都好好食, 配搭好新穎得黎,又係用返啲中式傳統野mix, 佢地分別係:臘腸鯪魚滑 - d 臘腸令到d 鯪魚滑多左一種油香味, 感覺幾有趣咸蛋蝦滑 (大推薦😍😍
今日好開心, 同新朋友一齊去打邊爐
間鋪叫十下, 一聽就知係打邊爐啦(恰下恰下)
佢裝修好有趣, 係走7,80年代路線, 舊香港感覺
龍蝦鮑魚海鮮鍋

🔹龍蝦鮑魚海鮮鍋 每位$358(另加$40)
龍蝦鮑魚海鮮鍋

🍲調味料 (免費)
特別少少有 醋, 麻油, 同胡麻醬
(茶壺先係豉油, 唔好倒左支醋黎當豉油呀)
調味

🍲十下三寶滑
咸蛋蝦滑 (大推薦😍😍😍) - 咸蛋平均分佈喺蝦滑入面, 出奇地夾, 好好食!!!
辣椒馬蹄牛肉滑 - 辣辣地嘅牛滑中間食到啲爽口馬蹄
十下三寶滑

🍲蒜味香腸
有少少似台式香腸, 好香
🍲三星葱爆貢丸
食o個時要小心d, 唔好當佢普通貢丸咁一大啖咬落去
事關佢入面係有餡ga, 一咬落去就會爆醬, d 香蒽味同湯汁會一齊爆出黎!!我就傻仔左辣親☠️
三星葱係台灣宜蘭特產,當地出名水質清澈土地肥沃,所以啲葱特別有香味。
🍲蟹肉蟹粉餃
一客有兩隻,我地兩客,岩岩好一人一隻,唔洗爭。蟹粉味唔算好重, 但個餡都好好味, 皮好薄,要小心啲落
🍲脆炸響鈴
一向都好鍾意食響鈴, 呢個無乜油益味,不過可以再脆身啲
🍲脆炸魚骨
炸魚皮食得多, 魚骨都唔係無, 但邊爐食真係第一次, 又幾香脆, 但比較硬身, 屈指一算, 應該可以浸多一秒

🍲寬冬粉
食過自熱火鍋就會知冬粉幾好食, 呢個都唔例外, 不過記得要煮耐少少, 唔易熟透ga
🍲蔬菜拼盤
打邊爐又點可以無菜, 呢個拼盤菜嘅種類好多, 有生菜,娃娃菜,冬菇,粟米,白蘿白,食落都幾新鮮
蔬菜拼盤
加多寶

💡果晚都幾多人嘗試walk in, 不過都fail, 想食記得book位同準時到喇!
💡十下既服務態度都好窩心,我地放左好多野,都未出聲,已經問我地要唔要返個蓋。又會主動幫我地筆啲魚滑蝦滑👍🏻👍🏻
2017-11-16
調味