2019-08-21 129 views
今晚心血來潮,好想食雞煲,朋友介紹北角金樂軒既雞煲同小菜都好好食,便來試下。一進飯店,詁吾到連平日晚上都有不少街坊熟客來幫襯,餐廳差吾多坐滿人。餐牌上面除左有招牌菜老重慶奇味雞煲,仲有好多打邊爐配料用來同雞煲一齊食。如果吾食雞煲,仲有黑草羊肉煲,籮蔔豬骨煲,醉雞鍋,龍躉魚/桂花魚/東星斑魚鍋都有,還有多種川菜,港式小菜等選擇,真係總有一樣啱你心水!!~老重慶奇味雞煲 ($188)可以自選走辣,小辣,中辣或大辣,我地就簡左走辣。雞肉肉質非常鮮嫩,雞肉切得又厚又大件,用料亦好足,有洋蔥,冬菇,豆腐卜,芫茜,蒜頭等,香料味調得非常惹味,而且亦好濃郁,一上枱已經熱辣辣,香噴噴。雖然我地order既係細煲,但份量一d都吾細,絕對又好食又抵食!!~什菌炒黑豚豬肉 ($98)份量好多好大碟,嫩滑黑豚肉一d都吾鞋口,配上惹味什菌,同埋濃濃秘製醬汁,以小菜來講,配白飯一流!!~黃金中蝦 ($188)蝦身非常大隻,蝦肉肉質爽口彈牙,配上炒到起沙既咸蛋黃醬,味道炒得非常之好,咸度適中,真係食到停吾到口。咸肉炒蒜心 ($88)蒜心十分新鮮,條條青綠分明,即叫即炒,入口爽脆好食,咸肉炒得好有獲氣,配上濃濃蝦醬味

老重慶奇味雞煲 ($188)

什菌炒黑豚豬肉 ($98)

黃金中蝦 ($188)

咸肉炒蒜心 ($88)
蒜心十分新鮮,條條青綠分明,即叫即炒,入口爽脆好食,咸肉炒得好有獲氣,配上濃濃蝦醬味道,非常好食,值得一試!!~

竹蔗芧根 ($33)
用料好足,非常清新,亦不會過甜,有助消除熱氣。

餐廳雖然不算好大,但座位闊落,冷氣夠涼,坐得舒服,而且服務貼心,價格亦非常實惠,難怪甘多街坊熟客幫襯。
什菌炒黑豚豬肉
黃金中蝦