2022-08-02 4262 views
今天相約顧問公司視像遙距監察heatsoak test.下午六時,我們這些工程🐶立即Uber去黃竹坑。到達顧問公司,二話不說,set好鏡頭,以快打慢,對齊各項文件,然後玻璃蒙頭入閘(入爐昇温),收工落樓即驅車至上環。一入門口,伙記話街上幾間尚興都係同一間,幾位樓上雅座,有D風味。甫坐下,一位阿叔奉上一盤潮州功夫茶,細味之下,鳳凰單樅就無可能架,應該是大紅袍,味淡回甘接受。味淡回甘大紅袍,惜缺茶壺,不能關公巡城,韓信點兵叫一個鹵水鵝肉,斬件不是鹅片,鹵水入味吾咸,各同事紛紛讚賞,豆腐亦相當吾錯。作為老潮一名,我覺得可以咸多少少,鹵耐多D先更入味。茶芥酸菜炸花生不過不失。潮州蠔烙,(吾係蠔餅,係烙。飯店仲提供水瓜烙,先試蠔烙,如果連蠔烙都吾掂,更何況水瓜烙,青瓜烙等)外脆內軟,正宗,食得出係用鴨蛋,乜園等不可同日而語。陳皮蒸白鱔,本來想叫豉椒蒸白鱔,伙記阿叔介意陳皮,抱着一試無妨,味道竟然如何相夾,吾錯,日後自己可以係屋企試下。拼盤,有蝦枣,蟹枣,海焎,魷魚等。買大送細,壽星公一個(吾知廚房師傅係咪快刀手,切親手)。各同事鐘情蝦枣,認為蟹枣普通,其他不過不失。始終覺得蝦枣不如姨丈自家制味道

味淡回甘大紅袍,惜缺茶壺,不能關公巡城,韓信點兵
鹵水鵝肉

茶芥酸菜炸花生不過不失。

蠔烙

陳皮蒸白鱔

拼盤

拼盤,有蝦枣,蟹枣,海焎,魷魚等。買大送細,壽星公一個(吾知廚房師傅係咪快刀手,切親手)。各同事鐘情蝦枣,認為蟹枣普通,其他不過不失。始終覺得蝦枣不如姨丈自家制味道,缺乏豬网油,大地魚等。由於膽固醇高,所以蟹枣,魷魚等一概欠奉。
同事叫咗雞絲粉皮,無食到,不予置評。
藍妹三四支,飲藍妹,無㗎妹。
最後伙記阿叔奉上綠豆爽+一盤茶,推介綠豆爽加陳皮汁,正,天衣無縫配合。我話,阿叔(潮州話),整多盤茶,吾該。阿叔話無問題。
美中不足係呢度無供應某些特色潮菜,潮汕阿舍至愛豆腐炒麻葉,炒紅肉(香港叫蜆仔),韮菜豬紅等。
飲飽食醉,兩張陀背佬多D埋單。沿着電車軌而上,吾知會否偶遇如花,等待十二少。

2022-07-29
鹵水鵝肉